– U Beogradu će danas biti otvorena Međunarodna studentska nedelja – Internešnel stjudent vik in Belgrejd (The International Student Week in Belgrade – ISWiB 011), na kojoj će učestvovati 200 studenata iz 50 zemalja sveta.„Cilj najveće studentske konferencije u jugoistočnoj Evropi je rušenje verskih, rasnih i nacionalnih barijera među mladima širom sveta i popularizacija Beograda i Srbije”, rekla je Tanjugu Maja Radak, portparol nevladine organizacije „Svetski omladinski talas” koja organizuje studentsku nedelju.

Ona je istakla da je cilj međunarodne studentske nedelje, koja se peti put održava u Beogradu, i promovisanje ideje o postojanju građanina Evrope i sveta.

Radak je istakla da će na konferenciji učestvovati 150 studenata iz evropskih zemalja i 50 studenata koji studiraju u Srbiji.

„Osnovni uslov po kome biramo studente je taj da studiraju na evropskim univerzitetima i komuniciraju na engleskom. Nije bitno odakle potiču. Ima studenata iz Japana i Indonezije koji studiraju na starom kontinentu”, rekla je Radak.

Ona je navela da je, od februara do aprila, kada je zatvoren konkurs, organizatoru ISWiB-a, Svetskom omladinskom talasu, pristiglo 600 prijava.

„Biramo studente koji ne samo da studiraju na evropskim univerzitetima nego se bave društvenim aktivizmom i zainteresovani su da menjaju stvari u društvu”, rekla je Radak, navodeći da studenti dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Engleske, Španije…

„Mnogi studenti nisu bili svesni da je Beograd savremen grad i da Srbija nije onakva kakvom je predstavljaju, a učešćem na konferenciji razbiju se predrasude”, rekla je Radak.

Prema njenim rečima, studenti će biti raspoređeni u 11 radionica – debata, grafiti, pi-ar i marketing, fotografija, nuklearna energija, teatar, mediji, aktivizam mladih, film, neolingvističko programiranje (NLP) i zaštita životne sredine.

„Učesnici svake od 11 radionica predstaviće jednonedeljni rad na ceremoniji svečanog zatvaranja u subotu, 16. jula”, rekla je Radak i dodala da će prezentacije biti u vidu video materijala, fotografija, pesme, interaktivnog nastupa ili bilo kog drugog kreativnog vida komunikacije.

Svečana ceremonija otvaranja biće održana danas u Skupštini grada, a kako je najavljeno, na njoj će govoriti ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković i direktor Kancelarije za mlade gradske uprave Beograd Kosta Andrić.

Tanjug