t

Sa nedavne protesne šetnje studenata kroz Beograd

BEOGRAD – Predstavnici pregovaračkih timova studenta odlučili su večeras da prekinu štrajk budući da su se sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem dogovorili oko visine školarina i najavili da će studentskim parlamentima uputiti dopis da se protest obustavi.

Na kraju sastanka potpisan je sporazum, koji su potpisali svi prisutni predstavnici studentskih tela, Univerziteta, fakulteta i visokih škola i predstavnici Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je novinarima nakon sastanka, koji je trajao više od pet sati, da je studentima predloženo da svi koji imaju 60 ESPB poena za upis u sledeću godinu budu potpuno oslobođeni školarina, oni koji sakupe od 54 do 59 da budu oslobođeni najmanje 60 odsto školarine, dok studenti koji sakupe od 48 do 53 ESPB bodova da budu oslobođeni 50 odsto školarine.

Obradović je rekao da je rešeno i pitanje stanovanja za apsolvente i da će uputiti svim fakultetima predlog da im se to omogući.

„Uprkos višesatnim pregovorima, napravili smo krupan korak i oko velikog broja tačaka postoji saglasnost i svi u Ministarstvu su rešeni da se ovi pregovori završe na najbolji mogući način”, kazao je Obradović.

On je ukazao da je resorno ministarstvo spremno na pregovore.

„I ranije sam govorio o izmeni Zakona o visokom obrazovanju i mislim da bi to mogli da uradimo na proleće sledeće godine kada bismo mogli da dobijemo i status kandidata”, kazao je Obradović dodajući da se tada očekuje i izrada analize prolaznosti na fakultetima.

Prema njegovim rečima, do tada bi trebalo da bude usvojena i Strategija obrazovanja.

On je rekao da je sa studentima dogovoreno i da se na fakultetima i višim školama na kojima se ne može prijaviti više ispita, čiji ukupan zbir iznosi 60 ESPB bodova omogući njihovo prijavljivanje i da se ti ispiti ne plaćaju dodatno.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Miša Živić izjavio je da će studenti nastaviti da pregovaraju sa predstavnicima Ministarstva o potpunoj promeni načina finansiranja.

Živić je rekao da je dogovoreno i da studenti ne plaćaju ispite koji se prenose iz prethodnih godina.

Pregovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvete prisustvovali su predstavnici studentskih parlamenta univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, predsednik SKONUS-a i predstavnici pojedinih fakulteta i viših škola u Beogradu. Osim ministra prosvete, sa studentima su razgovarali i državni sekretar prof. dr Radivoje Mitrović i pomoćnik ministra u sektoru za visoko obrazovanje prof. dr Slobodan Jauković.

Tanjug