najnovija_vest anfiteatar11108b706d031214001_368x245

Посебан колективни уговор за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика који регулише и питања отпремнина, прековременог рада и технолошких вишкова, потписан је данас у Влади Србије. Уговор су потписали министар просвете и науке Жарко Обрадовић и преседници Синдиката просветних радника „Независност“, Уније синдиката просветних радника, Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Томислав Живановић, Драган Матијевић, Слободан Брајковић и Бранислав Павловић.

Министар Обрадовић је казао да је договор о потписаном документу постигнут средином јула и да је уговор важан јер ће Влада Србије, Министарство просвете и науке, као и репрезентативни синдикати заједно наставити да унапређују положај запослених и квалитет образовања у Србији.

Он је изјавио да ће број наставника који су технолошки вишак у следећој школској години бити познат након формирања листи које се састављају од 15. августа до 1. септембра.

„Према нашем договору и потписаном споразуму, од 15. августа до 1. септембра се праве листе технолошких вишкова и онда ћемо тачно знати о коликом броју људи је реч“, рекао је Обрадовић.

Министар је казао да је суштина формирања листи да се утврди тачан број људи који јесу технолошки вишак, али и да се од директора школа добију одговори.

„Проверићемо да ли ће евентуално да се деси да неко од директора не пријави потребе за одговарајућим кадром, јер ако би учинио тако нешто онда би се у пракси десило да је неко технолошки вишак, а ми бисмо расписали конкурс за нову особу“, рекао је Обрадовић.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић казао је да су синдикати задовољни потписивањем уговора и најавио интензивнију сарадњу од почетка септембра.

„Добро је да су се сви синдикати сложили око текста уговора у коме смо прецизирали нека питања, али наш социјални дијалог се не завршава на овоме“, казао је Павловић.

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић казао је да је највећи друштвени проблем Србије и образовања то што у систему има све мање ученика.

„За последњих 12 година из система образовања је нестало око 180.000 ученика, а ми смо у Србији за 20 година изгубили цео Крушевац деце“, казао је Матијевић.

Како су раније рекли у Школској управи Шумадијског округа, око 300 учитеља и наставника је проглашено технолошким вишком за следећу школску годину и остаће без посла или ће радити са мањим фондом часова.

 

РТВ