За специјализоване школе

UPIS15

Осмаци који желе да се упишу у уметничке или школе за ученике са посебним способностима, полагаће пријемне испите од 10. до 12. јуна, али ће пре уписа у те школе морати да изађу и на завршни испит, 23. и 24. јуна. У школама за талентоване ученике има места за око 3 хиљаде ђака, а на пријемном испиту проверавају се посебне способности кандидата неопходне за одређену школу, односно профил.За упис у филолошке гимназије на пријемном се полаже посебан тест из српског, односно матерњег језика и књижевности и тест из страног језика.

Коначни резултати пријемних испита биће познати до 17. јуна, а сви који положе тај тест рангирају се према броју бодова на пријемном, успеху из основне школе, броју поена са завршног испита и бодова са такмичења.

Упис у школе за таленте обавиће се 1. до 3. јула, али пре тога сви осмаци који желе да наставе школовање у било којој срењошколској установи, па и у школама за таленте, морају изаћи на завршни испит, једна је од новина уведена овогодишњим конкурсом за упис.

Тест из српског (матерњег) језика полагаће се 23. јуна, а наредног дана из математике. Једну од три комбинације са питањима и задацима, извући ће министар просвете и науке или неко од његових сарадника, непосредно пре почетка испита, у директном преносу на РТС-у, речено је у Министарству просвете и науке.

 

Tanjug