Program UNESCO i kompanije L’Oréal Balkan

Konkurs za nacionalne stipendije namenjen mladim ženama koje se bave naučno-istraživačkim radom, produžen je do 15. novembra ove godine, saopšteno je danas iz kompanije L’Oréal Balkan.

Konkurs je raspisan u okviru programa pod nazivom „Za žene u nauci“ koji UNESCO finansira zajedno s ovom kompanijom.

U Srbiji će ove godine biti dodeljene tri stipendije od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Konkurs koji je raspisan pre dva meseca, otvoren je za mlade naučnice do 35 godina starosti, na doktorskim ili postdoktorskim studijama u oblasti prirodnih nauka, a uslov je da svoj naučno istraživački rad sprovode u Srbiji.

Cilj je da se stipendijama podstakne dalje naučno i profesionalno usavršavanje, navedeno je u saopštenju uz napomenu da su stipendije deo globalnog programa koji postoji u više od 50 zemalja širom sveta

U našoj zemlji se program sprovodi u saradnji s Ministarstvom prosvete i nauke i Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i kompanijom L’Oréal Balkan.

Partneri na projektu pozvali su sve zainteresovane mlade naučnice, koje nisu stigle da se uključe na vreme ili prikupe potrebnu dokumentaciju, da se o uslovima konkursa informišu na internet adresi www.zeneunauci.co.rs i dostave prijave na e-mail adresu unescoserbia@mfa.rs ili direktno Nacionalnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m na adresu ulica Kneza Miloša 24-26 u Beogradu

Program ovih nacionalnih stipendija u Srbiji je pokrenut 2010., a prve dobitnice bile su mlade srpske naučnice, Ljubica Harhaji Trajković (molekularna biologija) i Dragana Cvetković Ilić (matematika).

Odluku o stipendistkinjama za 2011. će doneti stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i partnera na projektu, na čelu sa članom SANU prof. dr Vladisavom Stefanovićem.

BLIC