Profesorka-ne-da-studentima-da-diplomiraju

Mnogim studentima kojima je ostao jedan iispit do završetka studiranja na Geografskom fakultetu kraj je neizvestan zbog jedne profesorke. Studenti su uputili otvoreno pismo medijima kako bi pokazali društvu kakav vid zlostavljanja oni trpe i pored toga nisu sigurni da će u bližoj budućnosti upešno završiti školovanje.

Za više od 900 studenata Geografskog fakulteta kraj studiranja se ne nazire, iako je nekima od njih ostao još samo jedan ispit do kraja, ali ispit na koji neki od njih izlaze već 10 godina. Geografija Srbije na trećoj i Geografija regije i Zaštita prirode Srbije na četvrtoj godini, kamen su spoticanja generacijama, jer profesorka Mila Pavlović godinama masovno obara studente, koji su potražili pomoć od svih relevantnih institucija, ali uzalud.

Ne znajući kome da se obrate za pomoć, krenuli su od sopstvenog fakulteta, potom su se obratili Rektoratu, pa Ministarstvu prosvete i nauke, čak i Prosvetnoj inspekciji i niko nije mogao da im pomogne.

– Svi su nam rekli da ne znaju ko bi mogao i da li bi neko uopšte mogao da nam pomogne. Svi smo dobri studenti sa prosečnom ocenom bar 8, sve smo ispite položili u roku, imamo radne navike, ali nam je završetak studija doveden u pitanje, jer ova dva ispita ne možemo da položimo – objašnjavaju studenti koji su protiv ove profesorke podneli i nekoliko prijava koje su se “zagubile u pošti”.

Obeshrabreni, uputili su medijima otvoreno pismo u kome su izneli svoje probleme.

– Profesorka nas naziva raznim imenima, omalovažava, baca indekse, galami, postavlja pitanja kojih nema u knjigama, razgovara mobilnim i fiksnim telefonom dok odgovaramo, cepa naše prijave kako bi pokazala da je broj petica manji od stvarnog – navodi se, između ostalog, u pismu.Kako objašnjavaju od sto studenata koji izađu na ispit maksimalno dvoje ili troje prođe, najviše sa sedmicom, uz profesorkin komentar “Vidite da može lepo da se nauči“.

Dekan Geografskog fakulteta Miroljub Milinčić kaže da fakultet baš ovih dana pokušava da pronađe neko rešenje za problem sa kojim kako kaže “muku muče“ već 15 godina.

– Univerzitet ima svoju autonomiju, fakulteti svoju, pa iz svega toga i svaki profesor crpi svoj deo autonomije. Ima istine u žalbama studenata, ali i oni, kao i fakultet nose deo krivice što je problem otišao ovako daleko. Ne znam ni za jednu disciplinsku meru kojom može da se ograniči samovolja profesora – kaže Milinčić.

(Blic)