U većini škola danas potpuna obustava rada

Tanjug

tabla

BEOGRAD – Prosvetni radnici u Srbiji danas nastavljaju štrajk, nezadovoljni materijalnim položajem i nedovoljnim ulaganjem u obrazovanje, pa će učionice u većini škola biti prazne, dok će u nekim školama časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Prema izjavama čelnika četiri sindikata obrazovanja koji su organizovali protest, očekuje se da više od 1.400 škola bude u štrajku – oko 1.000 škola članica tri ujedinjena sindikata i oko 400 škola učlanjenih u Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), koji za sada nastupa samostalno.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Leonardo Erdelji rekao je Tanjugu da su đaci obavešteni o štrajku i ponovio da ne moraju da dolaze u školu ako su njihovi nastavnici u potpunoj obustavi rada.

Erdelji je istakao da je taj sindikat dobio pismo podrške od Međunarodne Internacionale obrazovanja, u kojem se, kako je rekao, konstatuje da država mora više da ulaže u obrazovanje.

U Vojvodini u protestu oko 80 odsto škola

U Vojvodini je štrajk prosvetnih radnika potpunom obustavom rada nastavljen danas u 350 škola, od ukupno 450, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić.

Prema Protićevim rečima, gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“ i OŠ „Đura Jakšić“, jedine su dve novosadske škole u kojima će se raditi normalno.

Srednja ekonomska škola „Svetozar Miletić“, osnovne škole „Miloš Crnjanski“ i „Vuk Karadžić“, i još nekoliko ustanova, imaće skraćene časove od 30 minuta.

Škole članice Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, koji deluje u sastavu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao i ustanove učlanjene u Sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, nastavljaju generalni štrajk, rekao je Protić.

On je precizirao da je u pokrajini potpunom obustavom rada obuhvaćeno 85 osnovnih i srednjih škola.

Zahteve za isplate jubilarnih nagrada i otpremnina vlada prihvata, ali je povećanje plate za 24,5 odsto premijer Mirko Cvetković ocenio neprihvatljivim i nerealnim, napominjujući da Vlada neće činiti ustupke na račun ekonomske stabilnosti zemlje.

Cvetković je dodao da zahtev prosvetara za dodatnih 20 milijardi dinara lančano vodi dodatnim izdvajanjima za ostale segmente javnog sektora i neminovan rast penzija, a to znači skok inflacije i kursa evra.

Tu izjavu premijera Cvetkovića predstavnici tri sindikata koja su organizovala potpunu obustavu rada u školama osporavaju.

„Sredstva koja traže prosvetni radnici manja su od jedan odsto novca u budžetu“, ukazao je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović, dok je predsednik USPRS-a Erdelji rekao da su tom izjavom prosvetni radnici dodatno iritirani zbog čega će u još većem broju od ponedeljka učestvovati u štrajku.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je Tanjugu da prosvetari za plate traže samo 7,8 milijardi dinara, kako bi sačuvali kupovnu moć, a nikako da bi poboljšali materijalni položaj zaposlenih.

„Ostalih 18 milijardi dinara je namenjeno poboljšanju uslova rada, nabavci kvalitetnije opreme i nastavnih sredstava u školama“, dodao je on.

Brajković je podsetio da tokom višemesečnih štrajkova prosvetara 96/97 godine, kada su pregovarali sa tadašnjim premijerom Mirkom Marjanovićem, niko od prosvetnih radnika nije dobio otkaz i nikome nije smanjena plata, a da danas takve pretnje postoje.

 

IZVOR BLIC