Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije otkazala je štrajk upozorenja najavljen za 3. oktobra, jer su prosvetari dobili čvrsta uverenja od ministarstva da će dug prema zaposlenima biti isplaćen

Prosvetni-radnici-otkazali-strajk

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) otkazala je danas štrajk upozorenja najavljen za ponedeljak 3. oktobra, jer su prosvetari od resornog ministra dobili čvrsta uveravanja da će nakon rebalansa budžeta država ispuniti dug prema zaposlenima u prosveti.

Predsednik Unije Dragan Matijević rekao je da je u današnjem telefonskom razgovoru sa ministrom Žarkom Obradovićem dobio uveravanja da će zasedanje Skupštine Srbije, posvećeno rebalansu budžeta, biti održano 11. oktobra.

Usvajanjem rebalansa budžeta biće stvoreni pravni i finansijski uslovi da Ministarstvo prosvete i nauke ispuni dug prema prosvetnim radnicima, preneo je Matijević reči ministra Obradovićа

Tu se pre svega misli na isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu i isplatu otpremnina kolegama iz Vojvodine, kao i na isplatu jubilarnih nagrada za 2011. godinu, što će biti obaveza lokalnih samouprava.

„Ministar prosvete čvrsto stoji iza obećanja da će odmah nakon rebalansa budžeta“, taj novac „leći“ na račune, rekao je Matijević i podsetio da je po sporazumu predviđeno da jubilarne nagrade za 2011. godinu budu isplaćene do kraja godine.

Ministar Obradović ranije danas je najavio da će u toku dana razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o dugu države prema prosvetarima i poručio da nema potrebe za štrajkom i dovođenjem u pitanje održavanja nastave.

Sve preuzete obaveze biće izvršene nakon rebalansa budžeta, rekao je Obradović i zamolio nastavnike da razumeju ekonomsku situaciju.

Mogući štrajk i obaveze države danas su bili tema i na konferenciji za novinare u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije.

Sindikat je najavio da će razmotriti mogućnost stupanja u štrajk krajem oktobra, ukoliko se zaposlenima u obrazovanju do tog roka ne isplate jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu.

 

 

(Tanjug)