Изјаве Александра Панће и Снежане Самарџић-Марковић

Родитељи настрадалог каратисте Алексе Панће, заједно са Министарством омладине и спорта, покренули акцију „Спасимо децу“ чији је циљ боља безбедност деце у спортским клубовима. Ускоро Правилник о условима за бављење спортом.Министарство омладине и спорта, заједно са родитељима недавно настрадалог дванаестогодишњег каратисте Алексе Панће, покренуло је кампању „Спасимо децу“, како се трагедија која је задесила њихову породицу, не би десила другима.

 

Отац настрадалог Алексе, Александар поручио је родитељима да обрате пажњу коме поверавају децу и да ли тамо где деца бораве, имају адекватну медицинску и сваку другу негу, „да се не бисте пробудили овако сурово као што смо ми пробудили, када је већ било прекасно“.

Отац Александар заузео се и за то да рад буде дозвољен само оним спортским клубовима који испуњавају све законом прописане услове.

У оквиру акције биће покренут и сајт на којем ће родитељи добијати информације о свим стварима на које треба да обрате пажњу када њихово дете одлази на спортска такмичења или припреме.

Министарка Снежана Самарџић-Марковић поручила је родитељима да обрате пажњу на то да ли је тренер који ради са њиховим дететом „лиценциран“ и да ли је спортски клуб регистрован у оквиру неког спортског савеза који држава финасира и препознаје.

„О овом конкретном случају клуб у којем је Алекса тренирао није био у систему који ‘препознаје’ држава Србија“, рекла је министарка.

Министарка је поручила и да чланарина у спортским клубовима не сме да буде већа од једне десетине просечног личног дохотка и да је то дефинисано новим Законом о спорту. Најавила је доношење Правилника о условима за бављење спортом који ће прописати строже услове за безбедност деце у спортским клубовима.

Дванаестогодишњи Алекса Панћа погинуо је у саобраћајној несрећи код Жагубице, када се преврнула приколица у којој су били чланови Карате клуба „Јапан“ из Београда.

 

РТС