BEOGRAD – Koordinator projekta“Druga šansa“ Aleksandra Kokanović izjavila je da je 37 škola u Srbiji u oblasti osnovnog obrazovanja odraslih dobilo rešenje resornog ministarstva da može da počne sa nastavom.

Kokanovićeva je rekla da je 10 škola već počelo sa nastavom, a da će im se priključiti još 27 škola.

Ona je objasnila da je implementacija funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u Srbiji podeljena u dve faze u ovoj školskoj godini za polovinu škola, a u narednoj školskoj godini za drugu polovinu.Reč je o građanima koji nisu do sada imali nikakve mogućnosti na tržištu rada, ni radne snage, ni kvalifikacije, jer nisu završili osnovnu školu koja je po zakonu obavezna, rekla je ona RTS-u.

Sada će im biti omogućeno da završe osnovnu školu i da steknu konkretne veštine i kompetencije kojim im se otvaraju vrata na tržištu rada, najavila je Kokanovićeva, navodeći da je program nastave prilagođen odraslima.

Ona je navela da su polaznici u školskim klupama uglavnom mlađi, starosti od 15 do 35 godina, a da je najviše onih koji su išli u osnovnu školu, a prekinuli u petom ili šestom razredu, dok je najteža situacija sa onima koji bi trebalo da krenu ispočetka, jer nikada nisu ni išli u školu.

Kokanovićeva je istakla da su impozantna mreža socijalnih partnera na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i različita ministarstva, uključeni u ovaj projekat.

Svaki peti građanin stariji od 15 godina u Srbiji, kako je rečeno, nepismen je, a uključivanjem u projekat „Druga šansa“ koji je počeo prošlog meseca, mnogi od njih dobiće šansu da se obrazuju, a mnogi prosvetni radnici koji su u okviru racionalizacije ostali bez posla da rade.

Autor:

Agencija Tanjug