Prosvetne vlasti obećavaju da nastavnici koji su višak neće otići bez otpremnina

Broj đaka diktiraće plate nastavnika

– U 16 lokalnih samouprava u Srbiji (Subotica, Valjevo, Rača, Temerin, Brus, Pirot, Vranje, Požega, Palilula, Vračar…), počeo je pilot program „finansiranja po učeniku”. Za sada sve ide dobro i nadamo se da ćemo uspeti da napravimo takve formule da svi budu zadovoljni kada u školskoj 2014–2015. počne novi sistem finansiranja – rekao je Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke na nedavnoj konferenciji „Dobre prakse i partnerstva – ključ efikasnog, kvalitetnog i pravednog obrazovanja”.

Kako je objasnio, prema broju đaka određivaće se sredstva koje neka škola, a onda i nastavnik dobijaju svakog meseca, a novac će delom obezbeđivati lokalna samouprava, a delom budžet države.

Međutim, iako će osnovni kriterijum biti broj učenika, vodiće se računa o patuljastim školama, ruralnim i multietničkim sredinama. Kostić kaže da se stalno susrećemo sa problemom velikog broja škola u kojima je dva do 10 ili 15 učenika, i dalje ima 4.092 takva razreda, što deluje mnogo, ali ipak neke specifičnosti moraju da se uvaže i to se nije krilo ni od stručnjaka iz Svetske banke.

Pomoćnik gradonačelnika Subotice Ljubica Kiselički, zadužena za racionalizaciju školske mreže, rekla je da će specifični kriterijumi morati da se primenjuju u sredinama gde postoje jezičke manjine ili tamo gde je srpski nedominantan jezik.

Po rečima Kostića, prelazak na novi način finansiranja će značiti i novi višak prosvetnih radnika, ali Ministarstvo prosvete i nauke ima spreman plan, što je objasnio i ministar, dr Žarko Obradović

– Još imamo 2.682 nastavnika bez dela norme i oko 100 neraspoređenih. Problem sa brojem zaposlenih se može pojaviti narednih godina kada počne finansiranje po glavi učenika, međutim ovo pitanje će se rešavati kako kroz socijalni program tako i samim daljim unapređenjem sistema obrazovanja – uvođenjem celodnevnog boravka i slično.

Proces racionalizacije je, inače, počeo školske 2009–2010. godine i sprovodi se u tri faze – kroz racionalizaciju mreže škola, odeljenja i zaposlenih.

– Prve godine je smanjen broj odeljenja za 658, u drugoj za 533, u trećoj za 394, tako da smo do sada smanjili broj odeljenja za 1.585. To je logično uslovilo i pojavljivanje tehnoloških viškova. Početkom 2011. bilo je 4.887 zaposlenih za čijim radom je delimično prestala potreba, a sada je broj neraspoređenih zaposlenih 2.682. Ove godine je bilo 158 zaposlenih koji nisu imali 100 odsto norme, neki su otišli u penziju i na kraju ih je ostalo stotinak. Određena radna mesta smo morali da ukinemo, ljudi su dobili novac i otišli. I ovi koji su ostali neće napustiti sistem dok se ne obezbedi novac za otpremnine – obećava Kostić.

———————————————-

PISA testiranje od 16. aprila do 31. maja

Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA testiranja za Srbiju rekla je da će ove godine učenici rešavati testove od 16. aprila do 31. maja i da će učestvovati oko 5.500 đaka iz 176 škola. Uz „papir – olovka” test, po prvi put će 40 odsto učenika učestvovati u kompjuterskom testiranju. Naši đaci učestvuju od 2003. godine iako je prošlog puta zabeležen značajan pomak, po rezultatima smo ipak na dnu tabele. Ove godine naš ciljni nivo je nivo tri (od šest).

S. Gucijan