ZARKO_MONDO

АGENCIJA MONDO

Dva meseca nakon početka štrajka, u beogradskim gimnazijama i osnovnim školama situacija je „šarolika“ – u nekim školama nema nastave, negde časovi traju 30 minuta, a ima i škola koje su normalizovale nastavu.

Kako je Tanjugu rekao predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić, u 12 od 21 gimnazije u prestonici danas nema nastave, dok se u osam škola drže skraćeni časovi od 30 minuta.

Nastave danas nema u Prvoj, Trećoj, Petoj, Sedmoj, Osmoj, Trinaestoj beogradskoj gimnaziji, kao i u Filološkoj gimnaziji, Gimnaziji „Sveti Sava“, Matematičkoj gimnaziji, Četrnaestoj beogradskoj i delimično u Šestoj gimnaziji, naveo je Sokić.

„Sve beogradske gimnazije su u nekom od oblika štrajka i neće ga obustaviti dok prosvetne vlasti ne ispune zahteve nastavnika“, rekao je Sokić, uz ocenu da će se štajk nastaviti, jer nema izgleda da predstavnici sindikata prosvete postignu dogovor.

Prema njegovim rečima, gimnazije već imaju plan o obustavi nastave za naredna dva dana, jer žele da izvrše pritisak na prosvetnu vlast, upozore i podsete da štrajk traje dva meseca.

On smatra da profesore i direktore ne treba kriviti za štrajk, jer su oni samo izvođači nastave, već da su za probleme u školstvu odgovorni Ministarstvo i vlast.

Sokić je ukazao da nastavnici ne krše zakon ako štrajkuju potpunom obustavom nastave, pošto obrazovanje nije esencijalna delatnost, kao na primer, medicina.

„Zakon o štajku iz 1996. godine nam ne daje pravo da obustavimo nastavu, već da je skratimo na 30 minuta, ali ta odredba je u koliziji sa međunarodnim konvencijama i pravilima Međunarodne organizacije rada“, dodao je Sokić.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Rada Dodić navela je da neke škole štrakuju, neke su odustale i prešle na nastavu od 45 minuta.

Dodićeva je, u izjavi Tanjugu, upozorila da su prosvetni radnici ogorčeni, jer im je, kako je rekla, ugrožena egzistencija zbog umanjenja zarade.

„Smatram da smo tokom zakonskog štrajka od 30 minuta kvalitetno saželi gradivo“, rekla je ona i istakla da pripreme osmaka za završni ispit ničim nisu dovedene u pitanje i da teku po planu.

Obustave nastave ima i u unutrašnjosti pa tako u sedam čačanskih škola danas nije bilo nastave, dok su u pet škola časovi trajali po 30 minuta.

Kako je izjavio Tanjugu predsednik Sindikata obrazovanja Radovan Kuvekalović, danas nisu radile Gimnazija, Ekonomska, Mašinska, Prehrambeno-ugostiteljska, Muzička škola, osnovna škola „Dr Dragiša Mišović“ i deo osnovne škole „Milica Pavlović“.

Dok štrajk traje u zgradi Vlade Srbije od 18:00 časova će biti nastavljeni pregovori sa predstavnicima sindikata o materijalnom položaju zaposlenih u obrazovanju i stanju u toj delatnosti.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, ističući da Vlada „ima sluha“ za zahteve zaposlenih u prosveti, sinoć je rekao da se nada da će na sastanku biti pronađeno rešenje.

Prema njegovim rečima, svi u vladi se slažu da prosvetarima treba povećati plate, ali država nema dovoljno novca da im te zahteve ispuni.

„Nemanje novca u budžetu je pitanje stanja ekonomije“, kazao je ministar Obradović.

Prema podacima pristiglim od školskih uprava Ministarstvu prosvete nastava se realizuje, u potpunosti ili skraćeno, u 98,2 odsto ili 1764 škola, saopštilo je danas Ministarstvo.

Broj škola u kojima časovi traju 45 minuta je 1295 ili 72,1 odsto, časovi su skraćeni na 30 minuta u 469 škola ili 26,1 odsto.

Ministarstvo je navelo da je u potpunoj obustavi nastave 29 škola ili 1,6 odsto.