Ove godine u 40 osnovnih škola širom Srbije u klupe će sesti i 3.000 odraslih. Učiće kako da otvore račun, koriste bankomate, popune formulare

 

OKO milion građana Srbije nema ni završenu osnovnu školu, iako je osnovno obrazovanje obavezno, a polovina odraslih u Srbiji funkcionalno je nepismena. Kako bi se ova statistika bar malo popravila, od prvog septembra će u đačke klupe da sedne i 3.000 odraslih. Stariji od 16 godina moći će, u okviru projekta ”Druga šansa”, da za tri godine, po specijalnom programu, završe osnovnu školu. 

Ukupno 40 škola u Srbiji spremno je da primi odrasle đake, a svaka će morati da ima minimum 45 učenika – po 15 za svaku od tri godine školovanja.

– Već je obuku prošlo 550 nastavnika, a biće ih uključeno ukupno hiljadu. A samo oni koji su dobili sertifikate moći će da rade sa odraslima. Ovo je pilot-projekat u koji će dogodine da se uključi još 40 škola. Kada vidimo kako se pokazao, trebalo bi da bude uveden u redovni sistem školovanja – kaže za ”Novosti” Aleksandra Kokanović, član tima projekta ”Druga šansa”.

 

Za đake prvake nema gornje starosne granice. Važno je samo da imaju više od 16 godina.

– Do sada nam se prijavilo 40 učenika, ali očekujemo veći broj od septembra – navodi Jovanka Stojić, direktorka OŠ ”Branko Pešić” u Zemunu. – Reč je uglavnom o romskoj populaciji, koju je teško motivisati. Zato naši nastavnici idu od vrata do vrata kako bi što veći broj ljudi ubedili da završe osnovnu školu.

A ovi đaci će na časovima, osim predmeta koje imaju svi osnovci, učiti primenjenu nauku. Da bi se što bolje uklopili u društvo, u prvom ciklusu imaće predmet osnovne životne veštine, gde će učiti, recimo, kako da savladaju svakodnevne prepreke, otvore račun u banci, koriste kartice i bankomate, popune formulare… U dva starija razreda snalaženje u društvu učiće kroz odgovorno življenje. Imaće i predmet osnove preduzetništva, digitalnu pismenost, engleski…

– Još nije kasno da se zainteresovani prijave. To mogu da učine u bilo kojoj osnovnoj školi, lokalnoj samoupravi ili filijali Nacionalne službe zapošljavanja. Osim što je ovo školovanje za njih potpuno besplatno, obezbeđen im je i prevoz i sva potrebna oprema – naglašava Aleksandra Kokanović.

BAŠTOVANI I PEDIKIRI

OSIM osnovnog obrazovanja, odrasli đaci mogu da izaberu i obuku za neko od 50 zanimanja. U ponudi imaju praksu za baštovana, hemijsko čišćenje, hotelskog portira, zavarivanje gasom, izradu peciva, kao i da budu pomoćnici frizerima, pedikirima, manikirima, kuvarima… A mogu i da nastave učenje u srednjim školama.

„VEČERNJE NOVOSTI“