Нови закон о штрајку неће ићи у даљу процедуру до септембра, а радницима неће бити забрањено да протестују на улицама, каже министар рада Расим Љајић.“Јасно је да када се штрајкује у кругу фирме то је штрајк, а када се изађе на улицу то је протест. Законом неће бити забрањено људима да изађу на улице“, каже Љајић.

Министар се састао са синдикатом и послодавцима и договорено је да се настави усаглашавање закона о штрајку.“Израда закона неће ићи ни ка једном владином телу пре него што прође Социјално-економски савет и добије мишљење Међународне организације рада“, рекао је

Колегијум Социјално-економског савета Србије сапштио је да нови закон о штрајку може да се донесе само ако постоји консензус владе, послодаваца и синдиката. Како се наводи, Колегијум Савета је сагласан да не постоји разлог да се жури са израдом и усвајањем новог закона о штрајку и договорено је да трипартитна радна група настави са радом као би се дошло до што квалитетнијег текста.

Послодавци и синдикат се највише споре око могућности да и послодавци добију право на штрајк.

„Тражимо да и послодавци могу да обуставе рад, ако су незадовољни потезима синдиката. Дешава се и да се измисли разлог за штрајк како би вође једног синдиката преузеле чланство од другог. Тако се наноси штета фирмама“, кажу у Унији послодаваца.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовићкаже да би минимални процес рада у штрајку требало дефинисати колективним уговорима

„Дешава се да је нека фирма пред стечајем, а закон прописује процес рада који је чак изнад онога што можете реално да остварите- каже Орбовић.

Коначна радна верзија закона о штрајку, требало би да буде усвојена данас на састанку свих представника Радне групе која је тај предлог сачинила.Радну групу чине по два представника УГС “Независности“, Савеза самосталних синдиката Србије, Уније послодаваца и једног броја стручњака који ће анализирањем свега што је речено у јавној расправи настојати да сачине Нацрт тог документа.

Помоћница министра рада и социјалне политике Рада Букумирић Катић раније је рекла да су примедбе о којима је ових дана било речи преурањене, да је радна верзија закона потпуно бенигна и да у њему нема круцијалних промена у односу на садашњу процедуру доношења одлуке о штрајку.

Радна верзија Закона предвиђа да штрајк може да се организује на радном месту, мирним окупљањем запослених у просторијама или кругу пословног простора послодавца, али и недоласком запослених на рад.

Запослени, такође, слободно одлучују о учешћу у штрајку, не сме бити спречен, нити изложен претњи или принуди да учествује у штрајку.

Обе стране су дужне да од дана најаве штрајка и за време штрајка покушају споразумно да реше настали спор, као и да сарадјују ради обезбеђивања минимума процеса рада.

Штрајк је забрањен у делатностима од општег интереса, као што је Војска Србије, БИА, ватрогасна служба, судије и тужиоци, хитна медицинска помоћ и контрола летења.