БЕОГРАД – Већина политичких партија у Србији вољна је сарађује са синдикатима, како би на предстојећим изборима добила њихову подршку, која се, према грубој процени, мери стотинама хиљада гласова. Зато су и синдикални лидери и представници политичких странака ових дана почели интензивне преговоре о могућој сарадњи.

Данас ће се због тога срести представници СНС-а, Александар Вучић и Томислав Николић са председником Савеза самосталних синдиката Србије Љубисавом Орбовићем, а ускоро ће уследити састанци и са другим политичким лидерима.

Потпредседница УРС Сузана Грубјешић је истакла да је сарадња са синдикатима битна и да ће разговора бити, али да је још рано да се говори о томе ко ће све бити на листи УРС-а.

Орбовић је на разговор позвао и представнике ЛДП-а, али њихов коментар нисмо успели да добијемо. За сарадњу су заинтересовани и “пензионери”, како каже потпредседник ПУПС-а Момо Чолаковић, који истиче да је он у сталном контакту са синдикатима и да је сарадња са њима за сада успешна.

– Ми очекујемо подршку синдиката управо зато што смо ми партија у којој су они препознали потенцијалног партнера – рекао је Чолаковић.

Члан председништва ГО СНС Небојша Стефановић каже да та странка разговорима са синдикатима приступа веома озбиљно и да жели да им покаже да се не ради само о пустим жељама и обећањима, већ да су спремни да разговарају о реалним стварима.

– Од првог дана се залажемо да се донесе сет другачијих економских мера, којима би се омогућило смањење пореза на плате и веће запошљавање – каже Стефановић.

Зоран Стојиљковић, потпредседник ГО УГС “Независност”, каже да је став тог синдиката да се не улази у сарадњу са неком странком док се не види ко је спреман да почне разговоре о прецизирању преговарачке платформе.

– То значи да прво проверимо шта је нека странка радила у прошлости, које је законе и амандмане подржала, и како су се односили према синдикатима и синдикалним захтевима. После две деценије вишепартизма, ми немамо право на наивност – каже Стојиљковић.

Председница Асоцијација независних синдиката Србије Ранка Савић недавно је изјавила да ће та организација од сваке странке тражити да представник синдиката добије столицу у парламенту, “јер нам је преко главе да о правима радника говоре лекари или инжењери”.

П. Л