tomislav-zivanovic-foto-m-milankovic

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnot“ Tomislav Živanović smatra da srpska privreda neće moći da apsorbuje predviđeni porast visokoobrazovanog kadra u Srbiji, pa će zbog toga mladi obrazovani ljudi češće napuštati Srbiju.

„Stvaraćemo kadar za izvoz, pošto ekonomski parametri i razvoj privrede nisu uzeti u obzir“, rekao je Živanović

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић оценио је данас да је предлог стратегије развоја образовања до 2020. године списак лепих жеља, за чију реализацију неће бити довољно средстава.

Предлог да се издвајање за образовање са садашњих 4,5 одсто бруто друштвеног производа (БДП) повећа на шест процената је добар, али у овом тренутку тешко изводљив, рекао је Павловић на конференцији за новинаре у Београду

Према његовим речима, процене раста БДП-а у овој години кориговане су са 1,5 одсто на 0,5 одсто, али је питање да ли ће тог раста уопште бити.

Павловић је најавио да ће његов синдикат Националном просветном савету упутити и предлоге за измену Стратегије о којој траје јавна расправа, а да ће један од предлог бити да улагање у образовање порасте на 5,3 одсто.

Он је рекао и да је предлог да све школе раде у једној смени добар, али такође тешко остварљив, пошто тренутно 10 одсто школа у Србији ради само у једној у смени, а има и оних у којима се настава одржава у три смене.

Павловић сматра да је нереалан и циљ Стратегије да до 2020. године 50 одсто ђака уписује гимназије, с обзиром на то да у Србији тренутно има 530 средњих школа од чега 115 гимназија

Како је рекао, такве документе не треба да доноси влада у одласку, већ нека будућа влада која ће и пружити гаранције за њену реализацију.

„Имам и ја стратегију да упознам Анђелину Жоли, али не знам како да дођем до ње“, казао је Павловић.

Он је рекао да су наставници колатерална штета у стратегији, пошто се од њих очекује само да раде и усавршавају се, а не помиње се повећање зарада.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић сматра да српска привреда неће моћи да апсорбује предвиђени пораст високообразованог кадра у Србији, па ће због тога млади образовани људи чешће напуштати Србију.

„Ствараћемо кадар за извоз, пошто економски параметри и развој привреде нису узети у обзир“, рекао је Живановић.

Он је подсетио да стратегија предвиђа веће уписне квота на техничким и математичким факултетима и упитао на који начин ће студенти бити стимулисани да у већем броју уписују те факултете.

Јавна расправа о стратегији образовања почела је 3. априла у Врању, а биће завршена у Суботици 18. априла.

ртв