Autor: Agencija BETA

BEOGRAD – Sindikati prosvete, koji od petka štrajkuju, „ogorčeni su i iritirani“ izjavom premijera Srbije Mirka Cvetkovića da tražeći veće plate i ulaganje u obrazovanje ruše ekonomsku stabilnost države, izjavio je danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.

„Tražićemo od premijera da nam objasni kako mi to rušimo državu svojim zahtevima za bolji život i uslove rada. Pitamo se i o kakvoj političkoj pozadini štrajka on to govori“, rekao je Erdelji.

Sindikati prosvete traže od Vlade da za 20 milijardi dinara poveća ulaganje u obrazovanje.

Erdelji je rekao da je premijer Srbije „svojom izjavom dodatno podstakao prosvetare da istraju u štrajku“ i da zbog takve izjave očekuje da se od ponedeljka, 31. januara, poveća broj škola u štrajku.

Predstavnik sindikata rekao je da sindikati očekuju pisani poziv Vlade Srbije za nastavak pregovora, a da će u međuvremenu nastaviti štrajk.

„Nezvanično smo saznali da će nas predstavnici Vlade pozvati na nastavak pregovora. Ne znamo da li će to biti u utorak ili sredu u svakom slučaju očekujemo pisani poziv, kako dolikuje svakom socijalnom dijalogu ,a ne poziv preko medija“ rekao je Erdelji.

Erdelji je u petak rekao da od 1.804 osnovne i srednje škole u Srbiji štrajkuje 1.165. On je naveo da su 654 škole potpuno obustavile nastavu, a da su u 511 škola časovi skraćeni. Prema podacima sindikata, 68 beogradskih škola je potpuno obustavilo nastavu, a u većini škola je nastava skraćena na 30 minuta.

Ministar prosvete Žarko Obradović tvrdio je u petak da većina škola u Srbiji radi.

„Prema podacima za popodnevnu smenu koja je na časove krenula od 14 sati, 653 škole radile su potpuno noramalno, 660 je štrajkovalo skraćenjem časova na 30 minuta, dok je rad potpuno obustavilo 476 škola“, rekao je ministar.

Štrajk se nastavlja

Prosvetni radnici u Srbiji najavljuju za sutra nastavak štrajka, nezadovoljni materijalnim položajem i nedovoljnim ulaganjem u obrazovanje, pa će učionice u većini škola biti prazne ili sa skraćenim časovima od 30 minuta.

Prema izjavama čelnika četiri sindikata obrazovanja koji su organizovali protest, očekuje se da više od 1.400 škola bude u štrajku – oko 1.000 škola članica tri ujedinjena sindikata i oko 400 škola učlanjenih u Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), koji za sada nastupa samostalno.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Leonardo Erdelji rekao je da su đaci obavešteni o štrajku i ponovio da ne moraju da dolaze u školu ako su njihovi nastavnici u potpunoj obustavi rada.

 

Izvor Kurir