22dr_strajk

– Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ smatraju da radna verzija Nacrta zakona o štrajku, koju je sačinilo Ministarstvo rada i socijalne politike, nije dobra i da takav zakon trenutno nije ni potrebno donositi.

„Ako donošenje ovog zakona nije na evropskoj agendi i ne spada u obaveze na koje se Vlada Srbije obavezala Akcionim planom, on ne treba da ima karakter urgentnosti, a treba dobro razmisliti i da li je potrebno donošenje tog zakona“, rekao je potpredsednik sindikata „Nezavisnosti“ i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković na konferenciji za novinare.
Stojiljković je, nakon javne rasprave o tom zakonu, dodao da taj sindikat „ne vidi potrebu, volju i urgentnost da se takav zakon donose, jer mu nije prethodila dublja analiza štrajkova, razloga njihovog održavanja i njihovih posledica“.

„Nastavlja se loša stara praksa da, kada se zakon pojavi, bude 20 do 30 odsto drugačiji od onoga što je videla radna grupa koja je učestvovala u njegovoj izradi“, rekao je Stojiljković i ocenio da rešenja koja taj zakon nudi nisu primerena domaćoj situaciji.

On je naglasio da se, ukoliko se ostane pri ideji da se donese Zakon o štrajku, moraju uvažiti primedbe i argumenti i radnika i poslodavaca.

Predsednik „Nezavisnosti“ Branislav Čanak ocenio je da se „vladi žuri da donese nešto što je se ne tiče“ i dodao da je donošenje takvog zakona anahrono i da ne odgovara praksi modernih država.

„Izolovanost ovog zakona je kontraproduktivna i on bi trebao da se nalazi u okviru Zakona o radu“, rekao je Čanak, i dodao da verzija zakona koja je podneta ničim ne sprečava da se štrajkovi ponavaljaju.

Čanak je naveo da sindikati nisu konsultovani pri izradi radne verzije zakona, kao i da radnici, ali ni poslodavci, ne vide svoje interese u njegovom donošenju.

Autor:

Novinske agencije