Прва основна школа краља Петра II је прошле године само у матичној школи уписала шест одељења (уз још два издвојена). Према речима старијих колега то је можда и највећи број првака у историји установе. Невероватних 163. Ове године констатујемо да се поменути број првака, до скора незамислив, стабилизовао. Број ученика уписаних у први разред у школској 2011/12. сада износи 161. Поменуто остварење би било задивљујуће чак и да се односи на „златне“ осамдесете, а камоли у данашње време.

Један од највећих проблема са којима се суочава српска просвета као и друштво у целини је свакако процес депопулације становништва. Поред Војводине овај тренд се јако осећа и у ужичком крају. Начелник школске управе гдин Блаже Чубрило је у средствима јавног информисања у неколико наврата износио  статистичке податке у вези са образовањем. Индикативан је навод по коме је 1986. године на простору Златиборског округа било око 48 000 ученика од првог до осмог разреда док је њихов број у данашње време сведен на мање од 24 000. Исти проблеми, истина у нешто мањој мери, осећају се и на нивоу града. Пошто је деце сваке године све мање то доводи до појаве да многи наставници губе дотадашње норме часова (у нижим разредима са губитком одељења запослени учитељи остају без радних места) а школе остају са значајним вишковима неискоришћеног простора.

Упркос наведеном тренду Прва основна школа краља Петра II је прошле године само у матичној школи уписала шест одељења (уз још два издвојена). Према речима старијих колега то је можда и највећи број првака у историји установе. Невероватних 163. Ове године констатујемо да се поменути број првака, до скора незамислив, стабилизовао. Број ученика уписаних у први разред у школској 2011/12. сада износи 161. Поменуто остварење би било задивљујуће чак и да се односи на „златне“ осамдесете, а камоли у данашње време.

У чему је тајна успеха? Главни мото којим се запослени у Првој основној школи краља Петра II руководе је да интереси ученика, како речју тако и делом, буду увек на првом месту. Наставници улажу велику енергију да би разумели дечје проблеме и недоумице а приликом превазилажења свакодневних тешкоћа (спорне оцене, лакши дисциплински преступи и сл), наравно уколико то објективне околности дозвољавају, обично се примењују решења која су повољнија по децу. Чини ми се да су то кључни разлози због којих нам из године у годину све већи број родитеља указује поверење уписујући децу у Прву основну.

Други разлог за велико интересовање ученика је свакако богато наслеђе. Мало је основних школа у Србији које се могу подичити тако богатом традицијом попут Прве основне. У њој су базична знања стицали књижевници Милутин Ускоковић, Славко Вукосављевић, Љубомир Симовић; уметници Марија Мага Магазиновић (балерина, глумица, филозоф, писац), Стојан Стив Тешић (режисер – добитник оскара), Надежда Нађа Тешић (писац и режисер); стручњаци из разних области- Зоран Герзић (редовни професор на Медицинском факултету и директор Института за дигестивне болести КБЦ у Београду), Душан Груден (доктор техничких наука и инострани члан Југословенске академије инжењерских наука у Београду); национални хероји- мајор Коста Тодоровић, Љубица Чакаревић; политичари- Балша Говедарица (председник Врховног суда Србије), Петровић Никола (успешан бизнисмен у САД и Мексику; једно време председник Конгреса српског уједињења), Милан Никитовић, Мирослав Мартић и многи други.

И поред свега Прва основна школа трпи извесне тешкоће са којима редовно упознајемо надлежне. Јавности је познато да су у нашој установи основну школу завршиле велике спортске звезде. Ученици знамените „Андрије Ђуровић“ били су: атлетичарке Оливера Јевтић, Снежана Костић; фудбалери и фудбалски тренери Радомир Антић, Слободан Доганџић – Догац; одбојкашице Весна Читаковић, Ана Јокановић  и многи други којима се поносе како град Ужице тако и читава Србија. Тужни смо јер, упркос вансеријским резултатима, од оснивача још увек нисмо добили спортску халу и што у Плану капиталних инвестиција за град Ужице 2010-15. нису опредељена средства за ту намену. Друго, због велике „навале“ ђака последњих година имамо потребу за додатним школским простором. Било би нам жао ако због помањкања учионица не будемо могли да изађемо у сусрет свим жељама родитеља и ученика за уписом у први разред. У случају да се масован тренд уписа настави и наредних година постоји објективна могућност да  до тога и дође.

Свим ученицима, њиховим родитељима и целокупној ужичкој јавности се захваљујемо на досадашњој подршци. Ђацима желимо срећан и успешан почетак школске године.

 

 

У име колектива Прве основне школе краља Петра II

професор Никола Бацетић