obradovic-velika

Жарко Обрадовић (архивски снимак)

Студенти из Србије остварују велике успехе на светским такмичењима, али после тога не добијају никакву подршку. Министар науке и просвете Жарко Обрадовић сматра да помоћ изостаје због лошег стања у привреди.Сваки успех ученика и студената из Србије на међународним такмичењима прате похвале и коментари да би друштво требало више да их подржи. Међу онима који, без обзира на успех, нису дочекали подршку која им је обећања после победе, је и група електротехничара.

Десеточлана екипа студената са ЕТФ-а на светском такмичењу у Чикагу 2005. године освојила је злато за најбољи пројекат. Уследиле су честитке, обећана им је подршка и на томе је, кажу, и остало.

„Обећања појединаца су постојала, што је и нормално, али реализације на крају нема. Прође тих пет минута и то је то“, каже Михаило Дивац, инжењер електротехнике.

Пут екипе ЕТФ-а у Чикаго подржале су многе институције, јавна предузећа и приватне компаније, али касније нико од спонзора није био заинтересован за њихово знање.

„То је један парадокс, ви уложите, дате да се нешто подржи, покажу се резултати и ви не извучете корист из тога. Просто се не позову ти људи. Ми смо ти помогли, ти си нешто урадио, хајде да видимо да ли можемо да сарађујемо и да радиш за нас“, каже Дивац.

Промене у власти су, такође, захтевале успостављање нових контаката, подсећање на постигнути успех. Тако је и сам пројекат био заборављен.

Продужена транзиција

Учесник такмичења инжењер електротехнике Милош Ракић наводи да пројекат није реализован. „Није наставио неку причу од прототипа ка својој комерцијализацији, пројекат је замро, све је стало. Класична српска прича. Почнете нешто и на пола станете“, каже Ракић.

Захваљујући Фонду за младе таленте, брига о најбољим студентима боља је него ранијих година. Ипак, судбина некадашњих студената ЕТФ-а, у којој се проналазе и многи други млади стручњаци, говори, пре свега, о лошем стању у привреди, сматрају надлежни.

Министар науке и просвете Жарко Обрадовић каже да је јасно да је Србија земља у транзицији, да предузећа настају и нестају и да интереси не морају бити дугорочни.

Иако је, после злата у Чикагу, конкретна помоћ изостала, млади електротехничари ипак су нашли посао. Награда је, кажу, велики подстицај, а самосталан пут до успеха, још већи доказ вредности.

РТС