Prave pometnju sa reformom nastavnih planova

BEOGRAD – Učenici u gimnazijama i srednjim školama ne znaju šta će ove godine učiti jer nastavnici 1. septembra nisu mogli da im kažu kakav je nastavni plan i program, zbog namere Ministarstva nauke i prosvete da započne dugo najavljivanu reformu.

Neće učiti da postoji Jugoslavija sa šest republika: Nastavni programi nisu menjani dve decenije

Ovakav potez nadležnih je neozbiljan i neodgovoran jer će na kraju ispaštati samo đaci – kaže Miodrag Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Prema njegovim rečima, reforma koja je trebalo da počne odložena je početkom godine jer nije bilo konsenzusa između Vlade, reprezentativnih sindikata i Nacionalnog prosvetnog saveta

– Ministarstvo prosvete nije napisalo belu knjigu obrazovanja, donelo strategiju obrazovanja, a dok se ovo ne uradi nema ni govora o reformi u srednjim stručnim školama i gimnazijama. Nastavni plan i program nije menjan ravno dve decenije. Deca sad ne znaju šta da uče jer je nastavnik na početku godine trebalo da izdiktira plan i program, a to nije mogao s obzirom na to da su najavljene određene izmene – kaže Antić i dodaje da se ne zna koje će se nastavne jedinice izučavati ove godine.

On dodaje da proteklih godina, a pogotovo meseci nadležni, odnosno Nacionalni prosvetni savet, Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, kao i Ministarstvo prosvete, ništa nisu radili po pitanju reforme, pa ne zna ni odakle im ovakva ideja da to sad čine.

Blic