РТВ

Млади наставници, доценти и асистенти са Универзитета у Новом Саду данас су добили још 26 нових станова, који ће бити усељени после расподеле након окончања конкурса.

Свечаној предаји станова, на Новом насељу, присуствовали су председник Владе Војводине Бојан Пајтић, покрајински секретар за науку и технолошки развој Драгослав Петровић, ректор Мирослав Весковић и председник Управног одбора Фондације за решавање стамбених проблема младих наставника, истраживача и уметника Радован Пејановић.

„Завршена је нова, трећа зграда за младе наставнике и научне раднике. До краја следеће године биће изграђена још једна зграда са још 26 станова, а требало би да почне градња и по једне зграде у осталим центрима Универезитета – у Сомбору, Зрењанину и Суботици“, рекао је Пајтић.

Према његовим речима Србија, односно Војводина не може да се такмичи са западним земљама у платама наставника и начних радника, али може у додели станова под повољним условима.

 

stanovi mladi strucnjaci novo naselje

stanovi mladi strucnjaci novo naselje

 

„Ове станове добијају најквалитетнији, највреднији, најуспешнији људи са Универзитета, а критеријуми који опредељују ко може да дође у прилику да на овакав начин реши свој стамбени проблем су веома строги“, додао је покрајински премијер, који је и сам предавач у тој установи.

До сада су усељене две зграде са по 26 станова, а за ову трећу, технички данас примљену, са такође 26 станова различитих величина, конкурс је још у току.

Према речима Петровића, станове ће добити млади стручњаци с највише бодова, а пројектована цена квадратног метра је 665 евра, што је у новосадским условима више него повољно.

 

pajtic stanovi mladi strucnjaci

pajtic stanovi mladi strucnjaci

Покрајинска влада је у овај пројекат, преко Фондације, издвојила 135 милиона динара, а и буџету за следећу годину наћи ће се ставка за те сврхе.

Професор Весковић је указао на велики проблем наше земље, а то је “одлив мозгова” у високо развијене земље.

„Додела станова на овај начин ће многе спречити да оду, а наш следећи приоритетни задатак је да им створимо адекватне услове рада какве су на западу. Због тога ћемо у отварању лабораторија по највишим стандардима за сваку област тражити стратешке партнере“, закључио је ректор.