Измене треба да донесу већу дисциплину

Изменама Закона о образовању смањиће се масовни изостанци средњошколаца. У средњим школама више од 40 милиона неоправданих часова годишње

Сваки средњошколац годишње, у просеку, побегне са 150 до 200 часова. Помножено са бројем ђака у 528 државних стручних школа и гимназија – наставници од септембра до јуна у дневнике упишу више од 40 милиона изостанака!

Али, ученици навикли да беже из школе кад год је ”густо”, ако треба да одговарају или раде писмене вежбе, мораће да промене навике! Влада Србије усвојила је измене закона о основама образовања, које по хитном поступку иду у скупштинску процедуру, да би могле да буду примењене наредне школске године. У писању измена учествовали су и сви репрезентативни просветни синдикати, јер је управо закон био међу главним разлозима последњег штрајка.

Једна од измена је да ће дисциплинске мере према ђацима да буду оштрије, па неће моћи без последица да беже из школе.

Број максимума неоправданих смањен је са 30 на 25, а ученици ће бити кажњени ако прекрше овај број. Крајња мера моћи ће да буде и избацивање из школе, што сада није могуће.

Према досадашњим процедурама, директор је имао улогу судије за прекршаје. Непрестано шаље позиве, саслушава родитеље, ђаке, морају да се формирају тимови психолога и за најмањи прекршај неког детета. Наставник не може да избаци ученика са часа и да га пошаље код директора на разговор како год да се на часу понаша.

А када се сабере број неоправданих и часови изгубљени због штрајка, ђаци су прошле године више провели ван школе, него у учионицама.

И. МИЋЕВИЋ

„Вечерње новости“