Већ пет и по година студенти у Србији немају право на бесплатну стоматолошку услугу чиме је, како наводе академци, нарушено њихово право на лечење.Студенти сматрају да је то још једна одредба у Закону о здравственом осигурању.У акцији да се исправи, како тврде, ова озбиљна неправда, прикупили су чак 14 000 потписа.Законом о здравственој заштити од 1. јануара 2006., све стоматолошке услуге за младе старије од 18 година у Србији се наплаћују. Студенти су посебно незадовољни

 

„Данас је друштво само сиромашније, данас су нашим родитељима много мање плате мислим да поред свега и поред високих школарина још треба и лечење да плаћамо“, каже студенткиња Сара Чуданов.

„Данас је јако тешко бити студент. Ми немамо коме да се обратимо. Писали смо на бројне адресе, нико се није одазвао позиву“, каже Небојша Поткрајац из „Зелене Омладине“.

„14.000 потписа смо прикупили, шта још треба да учинимо“, пита се студенткиња Ивана Ковачевић.

И стоматолози кажу да је приметно драстично урушавање здравља зуба и уста код студената. Ординације стоје празне у Студентској поликлиници, а студенти се јављају само у крајњој нужди јер немају да плате

„Нажалост у великом броју случајева све се завршава вађењем зуба. Чини ми се да је уштеда у фонду учињена спровођењем овог закона минимална у односу на далекосежне последице које један овакав закон ће имати на здравље зуба, а касније и на целокупну здравствену слику“, сматра Диме Тодоров, начелник стоматолошке службе у Студентској поликлиници Београд.

Стоматолози тврде и да се осећају пониженим што су присиљени да студентима наплаћују лечење јер од броја пружених услуга зависи и њихова плата. А болести уста и зуба које се не лече на време као последицу имају не само крезубост већ озбиљно угрожавају цео организам.

„Могу да настану разне болести општег типа у смислу кардиоваскуларних проблема, проблема са зглобовима, проблема са бубрезима, тироидном жлездом. Уколико пацијент није у могућности да плати, јер родитељи му или нису послали новац или му није стигла одређена стипендија, трудим се да бих сачувала тог пацијента, помогла њему у збрињавању осталих зуба да одрадим многе ствари на своју штету“, кажестоматолошкиња Љубица Клисура.

 

Б92