kosovska mitrovica protest

protest –  КОСОВСКА МИТРОВИЦА –

Студенти и наставно особље приштинског Универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици протествовали су данас у Косовској Митровици против покушаја Приштине да укину српске институције на Косову.

„Ми смо државна српска институција, која жели да остане у систему високог образовања Србије“, нагласио је, пред више стотина студената, ректор Универзитета Здравко Витошевић.

На скупу у северном делу Косовске Митровице, који је почео симболично у 12.44, учесници протеста су истакли да су се окупили како би дигли свој глас против покушања укидања српских институција на Косову.

Витошевић је подсетио да приштински Универзитет постоји преко 40 година, а да је 1999. из Приштине протерано 16.000 српских студената, и око 1.000 наставника, заједно са више од 55.000 становника тог града. Универзитет, како је додао, међутим, остао је даље на Косову и сада броји 11.500 студената, који студирају у више косовских градова.

Витошевић је даље подсетио да је Универзитет члан Европских универзитета и светске карте универзитета, који примењује високе европске стандарде образовања.

„Хоћемо да штитимо идентитет српског народа и државе“, поручио је он додајући да је Србија демократско друштво, те да нико нема право да јој забрани да брани своје демократске и легалне институције на Косову. У поруци међународној заједници Витошевић је казао да не треба да се дозволи укидање државе Србије на Косову. Председник студентског парламента Иван Стојковић је нагласио да овај протест има за циљ да се свету укаже да се угрожавају основна људска права Србима на Косову и права студената.

На северу Косова, на путним правцима који воде према административним прелазима Брњак и Јариње, поново су уведене барикаде, које не утичу на саобраћај, али имају за циљ, како кажу надлежни, спречавање да Кфор на прелазе превезе контејнере за царинске службенике.

ТАЊУГ