Nastavljen protest akademac

 

Više od 100 studenata Filološkog fakulteta provelo je i drugu noć u jednoj od slušaonica na fakultetu, pokazujući time da ne odustaju od protesta i blokade dok im se ne ispune zahtevi.

– Bilo nas je znatno više nego prve noći, a dobili smo i veliku količinu hrane od pekare iz Sremske ulice. Inače, nikakvih incidenata, niti bilo kakvih drugih problema, nije bilo – ističu studenti.

Studenti koji su sinoć proveli noć na fakultetu kažu da cele noći nisu spavali, a na fakultetu su diskutovali o daljim akcijama

Sinoć je održan Plenum na kojem su odlučili da ne prihvate poziv studentskih parlamenata nekoliko drugih fakulteta i da se ne pridruže protestu u četvrtak.

– Posle višečasovnog razmatranja da li da se odazovemo pozivu studentskih parlamenata FPN- a, FON- a, Geografskog fakulteta, Više elektrotehničke škole i Fakulteta bezbednosti i priključimo protestu koji organizuju u četvrtak, odlučili smo da to nećemo uraditi. Ne priključujemo se nikakvim stranačkim protestima – kažu za “ Blic” studenti Filološkog fakulteta

Zahtevi studenata nisu se promenili, pa i dalje traže smanjenje školarina, prelazak na budžet sa 48 bodova i vraćanje apsolventskog staža, ali, nije se promenio ni odgovor dekanata koji ponavlja da nije u njegovoj nadležnosti da ispunjava ove zahteve.

Studenti za sada ne planiraju da blokiraju beogradske ulice i ostaju unutar zidina fakulteta, ali ih brine to što nema najava da će biti razgovora kako bi se protest razrešio na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Jednu od slušaonica studenti su preuredili u spavaonicu. Na klupe su postavili ćebad i jastuke. Kako im ne bi bilo hladno, doneli su grejalicu, a instalirali su i rešo na kojem kuvaju kafu i čaj.

Iako veliki broj studenata podržava blokadu k

 

ao poslednji način da se izbore za svoja prava, ima i onih koji žele da pohađaju predavanja, pa protest najoštrije osuđuju.

Studenti će organizovati tribine i otvorene diskusije po pitanju bolonjskog proceca i školarine.

Protest je počeo u ponedeljak u 7 sati.

Studenti su u ponedeljak blokirali ulaze u sve učionice, tako da nije bilo predavanja na celom fakultetu. U zgradu fakulteta može da se uđe, šalteri i studentske službe normalno rade, kako bi studenti mogli da uzimaju potvrde koje su im neophodne.

Studenti između ostalog traže smanjenje školarine i vraćanje prava na apsolventski staž i apsolventskih rokova.

BLIC