Počinje nova školska godina

Brojke – Mesta u klupama ima za oko 20.000 đaka prvaka u 346 osnovna škola, i isto toliko za one koji su upisali neku od 121 srednje škole na teritoriji Vojvodine, što je za 900 učenika manje nego lane

Precizni podaci o broju učenika koji će krenuti u školu ne postoje jer će školske uprave naknadno dostaviti Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje konačne cifre, ali je iz godine u godinu evidentan pad broja upisane dece u osnovne i srednje škole u celoj Vojvodini.

 

Prema rečima stručnjaka, negativan trend će biti nastavljen jer je već evidentno da će se ove godine samo u srednje škole upisati oko 900 manje učenika.

„Foteljaški“ poslovi

Najmanji pad broja učenika zabeležen je u Novom Sadu i u Pančevu, ali ih i tamo ima manje u odnosu na prošlu godinu.

U prve razrede subotičkih osnovnih škola krenuće manji broj dece nego prethodnih godina. U đačke klupe sešće 1.363 učenika prvog razreda, što je za 20 dece manje nego protekle godine, a čak za 179 učenika manje nego školske 2009/10. godine.

U opštini Kula ove godine osnovnu školu je završilo 439 učenika, a u četiri srednje škole upisalo se ukupno 376. Od srednjih škola u kulskoj opštini najveće interesovanje vlada za Ekonomsko-trgovinsku školu, i to za nove obrazovne profile poslovnog i finansijskog administratora i komercijaliste, kao i za klasični smer ekonomskog tehničara. Najmanje interesovanja svršeni osnovci su pokazali za zanate.

U šest somborskih srednjih škola skoro da je popunjeno svih 1.154 mesta, a najveće interesovanje vladalo je za medicinsku i ekonomsku struku. Slobodnih mesta ostalo je u Tehničkoj, Poljoprivredno-prehrambenoj i školama sličnog obrazovnog profila, gde se veoma teško popunjavaju trogodišnja zanimanja i odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku. Za zanimanja sa kojima se lako može doći do posla, kao što su mesar ili pekar, gotovo da nije bilo kandidata. Za mesara se prijavio jedan, a za pekara četiri učenika.

Raspoređivanje kadrova

Sa početkom školske godine u toku su i pripreme za raspoređivanje kadrova. Škole dostavljaju tabele sa viškovima kadrova i iskazuju potrebe za određenim profilima. Tradicionalno je da trebaju profesori matematike i fizike, da su najčešće viškovi profesori razredne nastave i neki profesori opšteobrazovnih predmeta. Podaci se dostavljaju Školskoj upravi, višak kadrova se na nivou lokalne samouprave prvo nudi drugim školama i tek posle toga se raspisuje konkurs. Uskoro ističe zakonski rok da se utvrdi lista viškova i manjkova kadrova u školama, tako da su prosvetari i dalje u neizvesnosti, ali ne najavljuju štrajkove za početak školske godine.

 

U devet osnovnih škola u opštini Vrbas prvi put u školske klupe u septembru sešće 491 đak, dok je prošle godine bilo 525 prvaka. U osmoletkama ukupno ima 3.700 učenika. Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ tradicionalno je popunila sva mesta u prvim razredima. U Srednjoj stručnoj školi „4. juli“ upisano je oko 900 učenika, a ostalo je samo po nekoliko mesta na nekim smerovima. Ove godine veliko interesovanje je vladalo za smerove drumski tehničar, zaštitar životne sredine i prehrambeni tehničar.

U Rumi je od 650 mesta u srednjim školama popunjeno 580. Najlošija situacija je u stručnim školama, Poljoprivrednoj i Tehničkoj, a loše je prošla i gimnazija koja je „izgubila“ jedno celo odeljenje. Najbolje je kod upisa prošla škola „Branko Radičević“ zahvaljujući atraktivnim ekonomskim i turističkim smerovima, ali i zanimanjima kao što su frizer, kuvar, konobar… Od 540 mesta u inđijskim srednjim školama ostalo je nepopunjeno 121 mesto, a najveće interesovanje vladalo je za zanimanja ekonomski tehničar i tehničar drumskog saobraćaja.

Spajaju odeljenja

I u osnovnim školama u Apatinu manje je prvaka nego prošle godine. Problem je posebno izražen u OŠ „Mladost“ u Prigrevici, gde je upisano samo 23 prvaka, dok ih je prošle godine bilo 40, tako da će umesto dva biti samo jedno odeljenje prvaka. U svilojevačkoj OŠ „Jožef Atila“ prvi put od ove školske godine prvi i drugi razred na mađarskom nastavnom jeziku biće spojeni u jedno odeljenje. U Bačkoj Palanci u prve razrede osnovnih škola krenuće 600 đaka, a u tri srednje škole u prve razrede upisano je ukupno 540 učenika.

Ekipa Pressa, Vojvodina