У Пчињском округу, након завршетка уписа ученика у средње школе, остало непопуњено 425 места, а 225 ђака није наставило школовање. Први пут гимназија „Борисав Станковић“ у Врању уписала мање ученика од прописане квоте. На природно-математичком смеру недостаје 20 ђака.Након завршетка уписа у средњим школама у Пчињском округу остало је 425 празних места. Најбољим ученицима је најинтересантнија фармација. За природне науке у Гимназији у Врању нема довољно ђака.

 

„Трендови су на друштвеним наукама, природне су у другом плану. Гледано из дубине, далеке перспективе, сада треба студирати техничке науке, електронику“, каже Драган Илић, директор Гимназије „Борислав Станковић“ у Врању.

Гимназија је добра основа за наставак школовања, али је готово немогуће наћи посао само са том дипломом. У Пчињском округу 1.520 гимназијалаца тражи посао.“Све друге школе су имале кампању за упис, док се Гимназија ослањала да ће попунити места предвиђена планом уписа. Мислим да Гимназија није имала добар маркетинг па је због тога остало непопуњених места“, каже Јовица Стевановић, председник уписне комисије.

Број ученика у средњим школама опада, за годину дана само их је у Врању седамдесеторо мање. У пољопривредној школи, за техничара пољопривреде, уписано је десет, а школа предвића 48 места. Техничка школа је била атрактивнија, и у њој су попуњена сва места.

Александар Стојковић каже да је уписао Техничку школу, јер му се допада, а и може лакше да након завршетка нађе посао.

Славиша Анђелковић, директор Техничке школе каже да је предност ове школе што након стицања дипломе ученици постају мајстори који могу самостално да раде свој посао.

Поједине школе остаће без неких одељења, јер је потребно минимум 15 ученика. Бујановачка средња стручна школа уписала је 108 ђака мање, а за занимање трговац само су два ученика заинтересована.