Digitalizacija9

Светски дан науке данас ће први пут бити обележен у Србији, у оквиру Међународне недеље науке и мира, коју је УНЕСКО установио пре 25 година.

Тема овогодишње Међународне недеље науке и мира, али и Светског дана науке је „Зелено друштво“ и акције које га обележавају треба да пошаљу поруку о његове три основне карактеристике, а то су правичност, инклузивност и партиципација, изјавила је агенцији Бета директорка Центра за промоцију науке (ЦПН) Александра Дрецун.

Она је истакла да је циљ овогодишње манифестације веће укључивање грађана, а посебно научне заједнице у развој „Зеленог друштва“.

„Центар за промоцију науке се придружио акцији, пруживши подршку иницијативама које за циљ имају подизање профила науке међу младима“, казала је Дрецун.

Прослава Светског дана науке 2011. године у целом свету се организује поводом Самита Рио+20.

Центар за промоцију науке ће током наредна четири дана организовати низ акција које треба да афирмишу свест о животној средини и значају те теме у контексту нових научних истраживања.

Светски дан науке установила је Генерална конференција УНЕСКО, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу, пре двадесет пет година, али се Србија у ову прославу сада укључује први пут.

Поред тога, сваке друге недеље новембра, УНЕСКО обележава и такозвану Међународну недељу науке и мира, која је успостављена још 1986. године, као део прославе Међународне године мира.

 

РТВ