Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је данас у Краљеву да санација осам школских објеката оштећених у земљотресу неће бити завршена до 1. октобра. “Од 23 школска објекта на којима су били неопходни радови, 12 школа ће бити завршено до 1. септембра, још три школе до 20. септембра, а остале до 1. октобра”, рекао је министар Обрадовић.

Prema njegovim rečima, glavni razlog kašnjenja je nedostatak novca na početku građevinske sezone, a zatim i neočekivani problem da se na nekoliko tendera nije javio nijedan izvođač.

Zato su u osnovnim školama “Čibukovački partizani” i “Dragan Marinković” u Adranima tenderi morali da budu ponovljeni.

“Zbog nedostatka novca neke projekte smo morali da revidiramo i svedemo na statičku i seizmičku sanaciju, tako da će deca biti potpuno bezbedna. Na jesen i proleće biće nastavljeno ulaganje u škole u Kraljevu iz kredita Evropske investicione banke”, rekao je Žarko Obradović.

Prema rečima načelnika Školske uprave Žarka Milosavljevića, 1. septembra školski objekti neće biti spremni za 6.690 učenika, od 14.947 koliko ih ima u kraljevačkim osnovnim i srednjim školama.

„Za 763 učenika Elektro-saobraćajne tehničke škole nastava neće početi ni 1. oktobra. Zbog svega ovoga do početka školske godine uradićemo plan preraspodele učenika po drugim školama”, rekao je Tanjugu Milosavljević.

Ministar Žarko Obradović je saopštio da će lokalna samouprava uraditi projekat za novi objekat Muzičke i Umetničke škole, u kome bi bio i Centar za obuku nastavnog kadra.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete iznaći će se finansijske mogućnosti za izgradnju ovog objekta, rekao je Obradović.

Deca moraju redovno da idu u školu

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas u Kraljevu da deca moraju redovno da pohađaju školu i da je to razlog što je izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja broj dozvoljenih neopravdanih izostanaka smanjen sa 35 na 25 časova u toku godine.

“Moramo nekako da sprečimo i tu spregu između roditelja i dece, jer roditelji uvek imaju obrazloženje zašto njihovo dete nije išlo u školu”, rekao je Obradović.

Zbog toga se izmenama Zakona o osnovama obrazovanja usvojenim 14. jula, u težu povredu discipline računa kada učenik ima više od 25 neopravdanih izostanaka sa časova, od čega više od 15 časova posle pisanog obaveštenja upućenog roditelju ili staratelju.

“Kada smo svojevremeno donosili Zakon, pošli smo od toga da su nivo svesti i odnosa takvi da ne treba pribegavati često disciplinskim merama. Ali, realnost nije kakvu smo želeli, pa smo morali da rešimo problem izostajanja dece sa nastave”, rekao je Obradović.

Ministar prosvete kaže da se primećije da pojedine škole izbegavaju da primene odgovarajuća rešenja koja im nudi zakon, a da s druge strane ima i prebacivanja odgovornosti i krivice na druge.

Besplatnu udžbenici do 1. septembra

Besplatnu udžbenici za učenike prva tri razreda osnovne škole biće distribuirani do početka nove školske godine i ova procedura se obavlja bez većih problema, rekao je danas u Kraljevu ministar prosvete Žarko Obradović.

Prema njegovim rečima, svi izdavači su dobili spiskove udžbeničkih kompleta u skladu sa izborom koji su obavili učitelji.

“Sledeće nedelje sastaću se sa izdavačima, ali prema onome što znam, neki su već pri kraju štampanja, neki će posao završiti do 20. avgusta. Biće dovoljno vremena za isporuku besplatnih udžbenika”, rekao je Obradović.

On je ocenio da je projekat besplatnih udžbenika na velika vrata ušao u sistem osnovnog obrazovanja i da je opravdao očekivanja.

Ministar Obradović je izrazio nadu da će uskoro učenici u celoj Srbiji za svih osam razreda osnovne škole primati udžbenike, kao što je ove godine slučaj u Beogradu, koji projekat finansira iz svojih sredstava.

On je ocenio da bi dobijanje besplatnih udžbenika za svih osam razreda imalo višestruke pozitivne efekte na decu, roditelje i nastavno osoblje.

 

ТАNJUG