Пријемни испит из математике за упис на Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду у првом уписном року није положило знатно више кандидата него што је то био случај претходних година.

То, као и чињеница да минимални праг знања од 14 бодова (што је, рецимо, успешно решена два и по од укупно десет задатака где сваки доноси шест бодова) нису прешли ни неки средњошколски одликаши, забринуло је руководство ФТН-а, које није седело скрштених руку, а још мање се „помирило” с оваквим резултатима. Зато су декан проф. др Илија Ћосић и продекан за наставу проф. др Илија Ковачевић (који и предаје математику на ФТН-у) обавили разговор с кандидатима који у овом року нису положили пријемни.

– У разговору с њима покушали смо да откријемо због чега су показали лошији резултат у односу на оцене које су донели из средње школе, поготово што их је доста с врло добрим, па и одличним успехом – објашњава за „Дневник” декан Ћосић. – Питали смо их да ли су били тешки задаци, или су услови полагања пријемног испита били такви? Углавном, велики број деце је као разлог свог слабог резултата на пријемном из математике навео то што су имали веома велику трему. И тако су неки због треме, неки зато што се нису снашли, пали на пријемном те нису могли бити ни рангирани за упис.

С обзиром на то да многи од ових кандидата желе да студирају баш на ФТН-у, те да је овде на неким студијским програмима преостало слободних места за други уписни рок, који почиње 1. септембра, они који то желе могу поново полагати пријемни на ФТН-у.

– Договорили смо се и предложили овој деци да ће ФТН после 20. августа организовати припремну наставу из математике, која ће бити бесплатна за ове кандидате који у првом року нису положили пријемни, а чија су документа, у договору с њима, остала у студентској служби ФТН-а за септембарски рок.

Једино што ће они у том другом року моћи да се определе само за оне студијске програме на којима има слободних места – објашњава декан.

В. Чекић

За бруцоше у Инђији бесплатан превоз

Продекан Ковачевић указује на то да ће слободних места у другом уписном року, чак и буџетских, бити понајвише на машинству, али и на основним (трогодишњим) струковним студијама, где су два студијска програма Софтверске и информационе технологије у новом Одељењу ФТН-а у Инђији (овакве будуће стручњаке одмах чека и радно место), као и Електроенергетика – обновљиви извори енергије.

Декан Ћосић наглашава да ће будући бруцоши Одељења у Инђији који живе у Новом Саду свакодневно имати бесплатан превоз до Инђије и назад.

 

„Дневник“