NIS88

„Спорна” зграда Учитељског дома

Чланови Учитељског друштва јуче нису исељени из објекта Учитељског дома у центру града, а по решењу Основног суда које је постало правоснажно и извршно, из простог разлога што се извршитељи из нишке Палате правде нису појавили..Разлози одлагања извршења судске одлуке, или можда чак и одустајања од исељења Учитељског друштва из Учитељског дома никоме нису познати. Извршитељи се нису појавили иако су Палата правде и Учитељски дом једно до другог!?!

У заказано време испред објеката било је доста учитеља, њих четрдесетак, који су објекат користили више од 70 година. Били су спремни, рекао је за „Политику“ Станиша Костадиновић, председник Учитељског друштва, да физички бране свој дом:

– Овај објекат, као свој дом, градиле су генерације учитеља који су издвајали новац од својих плата, и донатори – поштоваоци учитељског позива. Саграђен је и предат нама просветним радницима још 1933. године, а Учитељско друштво Ниш има и тапију да је објекат наше власништво.

У међувремену, прекјуче, касно по подне, својим обраћањем јавности и саопштењем за медије огласио се и председник Скупштине града Ниша Миле Илић. Изразивши „забринутост због насталог проблема“ и истакавши „да не жели да утиче на одлуке суда“, Илић је апеловао да се исељење заустави до коначног завршетка судског процеса и рекао да је на одлуку Вишег суда, после које је судско решење постало извршно, ипак поднета жалба Врховном касационом суду Србије:

– Сматрам да установе образовања и културе, као што је Учитељски дом, морају да буду под посебном бригом друштва и градских власти, како би истрајале у својој мисији ширења и очувања таквих садржаја. Овај културно-историјски објекат не би требало да мења своју функцију и да се користи у друге намене, а мој је став да треба да постане општеприхваћена пракса да установе са дугогодишњим радом у области науке и културе не мењају своју изворну делатност. Само тако неће бити нарушена традиција просветитељства и културе у нашој земљи – рекао је Илић.

Подсећамо, град Ниш је на суду доказао да учитељи не користе свој Учитељски дом и да је петнаестак година објекат био издат под закуп Графичком предузећу „Просвета“, које се у међувремену иселило из просторија. Због тога је затражено да се судски власништво над објектом пренесе на град, а планирано је да у њему буде седиште Градског прекршајног органа.

Тома Тодоровић