Prva godina gimnazijalaca ipak će učiti po inoviranim nastavnim planovima i programima. Nacionalni prosvetni savet (NPS) juče je usvojio predloge izmena za sve predmete, osim za srpski jezik i književnost.

Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je ostavljeno još nedelju dana da se koriguju nastavni planovi i programi i o njima će se ponovo raspravljati već na sledećoj sednici NPS-a.

Po inoviranim nastavnim planovima i programima učiće dve generacije, jer se za dve godine očekuje konačna reforma gimnazija

– Ministarstvo želi da uradi privremenu korekciju postojećih programa, jer u gimnazijama nije ništa menjano 20 godina. Inoviranje se odnosi na izbacivanje arhaičnih izraza i sadržaja koje je pregazilo vreme.

Ove dve generacije koje započnu školovanje po inoviranim programima, po njemu će i završiti. Za dve godine treba da se uradi reforma gimnazija – kaže prof. Vesna Fila iz Ministarstva prosvete.

Miodrag Sokić kordinator Konferencije gimnazija Srbije kaže da nisu zadovoljni ovim usvajanjem inoviranih planova i programa koje je usvojio Nacionalni prosvetni savet, jer su promene samo kozmetičke, a sve kako bi se stekao utisak da se nešto radi. Sištinski ništa nije promenjeno.

BLIC