Šta država čini povodom atomskog dranja Srbije (4)

Inspekcija – Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović uputio je zahtev Ministarstvu finansija da pošalje budžetsku inspekciju u NOS da utvrdi činjenice o poslovanju

Vlada će proceniti da li je za sređivanje zelenih površina bilo potrebno pet miliona dinara i još 1,5 za uređenje dvorišta

ZELENILO… Vlada će proceniti da li je za sređivanje zelenih površina bilo potrebno pet miliona dinara i još 1,5 za uređenje dvorišta

Vlada Srbije će ispitati poslovanje Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“ (NOS) i direktora te državne firme Radojice Pešića. Resorni ministar Žarko Obradović kaže da je posle pisanja Pressa o rasipničkom trošenju novca poslovodstva NOS-a iz državne kase zatražio od Ministarstva finansija da pošalje budžetsku inspekciju u to preduzeće. Vlada Srbije je, inače, osnovala JP NOS 13. jula 2009. na inicijativu tadašnjeg ministra nauke Božidara Đelića. Posle rekonstrukcije Vlade marta ove godine resor nauke pripojen je Ministarstvu prosvete Žarka Obradovića, koji je sada nadležan za poslovanje te firme.

Konsulatacije sa Đelićem

– Tražio sam sva dokumenta o načinu osnivanja, poslovanja i trošenju novca u NOS-u. Ja ću se konsultovati i sa potpredsednikom Božidarom Đelićem, koji je do rekonstrukcije Vlade bio nadležan za NOS kao ministar nauke i poseduje više informacija. Jutros (četvrtak) sam prosledio i zahtev Ministarstvu finansija da pošalje budžetsku inspekciju u NOS kako bi utvrdila činjenice o poslovanju i načinu trošenja novca. Posle izveštaja budžetske inspekcije, razgovora sa Đelićem i uvidom u dokumentaciju, preduzećemo određene mere vezane za položaj rukovodstva – rekao je za Press ministar Obradović.

Iako je bilo najava da će Vlada već na jučerašnjoj sednici raspravljati o odgovornosti direktora NOS-a, kabinet Mirka Cvetkovića je odlučio da produži odmor za nedelju dana, čime je prolongirana odluka o eventualnoj Pešićevoj smeni.

Đelić osnovao NOS, a sad ćuti

Press je juče prosledio pitanja vicepremijeru Božidaru Đeliću, na čiji je predlog Vlada osnovala NOS, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore:

– Kako ocenjujete poslovanje NOS-a i direktora Radojice Pešića?

– Smatrate li opravdanim troškove za kupovinu novih vozila, reklame, reprezentaciju, adaptaciju sedišta firme, nabavku nameštaja…?

– Da li ćete posle otkrića Pressa tražiti smenu direktora Pešića?

– Vlada i nadležno ministarstvo će ispitati da li je u NOS-u bilo nabavki mimo Zakona o javnim nabavkama, kao i da li su nenamenski trošena finansijska sredstva. Ako se utvrdi da je bilo anomalija, Vlada će preduzeti neke mere protiv direktora Pešića – rekao je za Press Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Profit dolazi iz budžeta

Priču o rasipničkom trošenju novca u JP „Nuklearni objekti Srbije“ (NOS) Press je pokrenuo u ponedeljak. Pokušali smo da dobijemo komentar iz te firme, ali su nam objasnili da to nije moguće jer su svi na kolektivnom odmoru do 15. avgusta. U utorak, kada je objavljena prva priča, Pešić prekida odmor na Pešteru i Pressu daje intervju u kojem je pravda trošenje novca. Pešić u sredu organizuje konferenciju za medije, gde predstavlja rezultate rada NOS-a. Tada je, između ostalog, rečeno da je to preduzeće u 2010. ostvarilo profit od 1,2 miliona evra, od čega je 600.000 evra vraćeno u budžet. Izostavljeno je da je NOS iz budžeta za 2010. dobio 427.518.000 dinara, odnosno oko 4,3 miliona evra. Dakle, NOS je u budžet vratio sedam puta manje novca nego što je dobio iz državne kase.

Radojica Pešić

Radojica Pešić

Podstanar… Direktor JP NOS Radojica Pešić za Press

Nisam vlasnik nijednog stana

Nisam vlasnik nijednog stana ni u Beogradu niti bilo gde. Imam samo jedan stan u zakupu, čiji je vlasnik država, izjavio je juče direktor NOS-a Radojica Pešić. On je naglasio da nije zloupotrebio politički uticaj da bi dobio stan na konkursu Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Beogradu.

– Imam samo jedan stan u zakupu od 104,05 kvadrata u Bloku 32 u Novom Beogradu. Vlasnik je država, a njime raspolaže Fondacija. Ugovor o privremenom korišćenju tog stana na period od pet godina sa Fondacijom sam potpisao 19. maja 2008. sa mogućnošću obnavljanja pod istim uslovima. Mesečna zakupnina je 10.502 dinara. Subvencionisane cene su omogućene Pravilnikom Fondacije – objasnio je Pešić.

On je priložio dokumentaciju da je, pre nego što se uselio u taj trosoban stan, vratio ključeve od drugog stana od 72,37 kvadrata na Novom Beogradu, koji je takođe dobio odlukom Fondacije 17. maja 2005. na privremeno korišćenje.

Pešić tvrdi da se na konkurs Fondacije 2003. prijavio kao asistent na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

– Bio sam stalno zaposlen na fakultetu, a Vlada me je imenovala za zamenika ministra. Radna knjižica mi je bila u ministarstvu, kao i svim postavljenim licima. Takođe, dobio sam saglasnost od Vlade da za vreme trajanja mog mandata zamenika ministra nastavim da radim na fakultetu. Iz tih razloga na rang-listi pored mog imena stoji duplo svojstvo asistent/zamenik ministra. Stambena komisija je prema pravilniku bodovala funkciju jačeg ranga. U mom slučaju to je bio zamenik ministra – kaže Pešić.

Objašnjavajući zašto mu je dodeljeno osam bodova u kategoriji „telesno oštećenje“, on navodi da se radilo o povredi Ahilove tetive koja je zahtevala hiruršku intervenciju.

– Lekar specijalista veštak-cenzor procenio je da imam telesno oštećenje 15 odsto. Nisam osoba sa invaliditetom, ali i danas sam nefunkcionalan za trčanje, mogu samo da plivam. Dokument o tome je u mom dosijeu u Fondaciji. Nisam ja određivao broj bodova, samo sam priložio lekarsku dokumentaciju – ukazuje Pešić.

Na pitanje da li je zloupotrebio politički status, pošto je njegov tadašnji partijski kolega iz DHSS-a Tibor Živković bio član stambene komisije Fondacije, Pešić kaže da je Živković bio jedan od 20-ak članova te komisije. Direktor NOS-a tvrdi i da nije iskoristio svoje članstvo u Upravnom odboru Fondacije da bi na neregularan način dobio stan.

– Zapravo, jedan od članova UO bio je i Dragan Domazet, tadašnji ministar nauke, a moj posao je bio da, kao njegov zamenik u ministarstvu, budem i njegov zamenik u UO. Upravo da bih izbegao bilo kakve spekulacije o sukobu interesa, podneo sam ostavku na tu funkciju 19. januara 2004, tako da je netačnoda sam na bilo koji način mogao da utičem na bodovanje i formiranje rang-liste za dodelu stanova – kaže Pešić.

Biljana Bojić, Nenad Čaluković