Osmaci

Пробни тест осмаци ће полагати 14. маја

Завршни испити из математике и српског биће одржани 23. и 24. јуна, а од 20 задатака, десет ће бити истих као из збирки, које су матуранти добили у фебруару. Оцена је да су ове године у односу на раније задаци још лакши.Марија Чукурановић, наставница математике у основној школи “Бановић Страхиња” у Београду каже, да су ове године задаци знатно лакши него ранијих година и да то није само њено, већ и мишљење других колега, али и ђака. Због тога, каже, треба очекивати много боље резултате на завршним испитима.- И сами ученици кажу да нису очекивали овако лаке задатке и да су лакши од оних које су до сада вежбали на часовима. Били су изненађени када су видели неке од задатака у спремљеним збиркама – каже наставница Чукурановић.

Сличног мишљења је и њена колегиница, која осмаке припрема за завршни испит из српског језика. Мирослава Кукобат, која у овој школи предаје српски језик сматра, такође да су овогодишњи задаци прилично лаки и да их има више из опште културе него књижевности.- Задаци из првог, односно основног нивоа су веома лаки мада има и оних који би слободно могли да се нађу у вишем нивоу. Међутим, има неколико задатака у средњем нивоу који су такође лаки и требало је да буду у основном нивоу. Мало има задатака који се тичу књижевности, а којих је ранијих година било знатно више и то је мана овогодишње збирке – каже наша саговорница.

Жарко Обрадовић: Довољно времена за припрему

Министар науке и просвете, изјавио је да је до почетка ускршњих празника у школама у Србији надокнађено 65 одсто изгубљених часова и да је остало довољно времена да се основци припреме за полагање завршног испита. „Ђаци не треба да брину због полагања мале матуре јер у школама има више места него ђака који ће полагати пријемни. Само је битно да се што боље припреме и на тај начин упишу жељену школу“, каже Обрадовић.

Начин организовања мале матуре, припремање тестова, њихова дистрибуција и чување описано је у јуче представљеном “Приручнику за спровођење завшног испита у основним школама“. Међутим, о квалитету збирки, односно тежини њених задатака представници Министарства науке и просвете јуче нису желели да говоре. Жарко Обрадовић, министар просвете поновио је да ће на завршном испиту 23. и 24. јуна од 20 задатака 10 бити исти као из збирки, које су матуранти добили у фебруару.

– Осталих 25 одсто задатака имаће измењене само бројеве или редослед понуђених одговора, док ће других 25 одсто бити потпуно нови. То не значи да такве задатке ђаци нису радили, већ да их нема у збиркама – каже Обрадовић, и додаје дас у овим приручником желели да на сваки начин олакшају ђацима полагање завршног испита.

Министар је још додао да ће 14. маја бити организован пробни тест, када ће у истом дану осмаци полагати тест из српског и математике. Ове пробне тестове, наставници ће добити у наредним данима, када у школске управе добију Приручнике. Они матуранти који ће тог датума бити на екскурзијама, своје знање моћи ће да провере недељу дана касније.

Иначе, у приручнику је описан начин припремања тестова, дистрибуције, њиховог чувања, евидентирање ђака… У њему се још наводи и да ученици у матичну школу, у којој ће полагати завршни испит треба да дођу 30 минута пре самог полагања, понесу књижицу са овереном фотографијом, обичну оловку, гумицу, хемијску, шестар и лењир.

Б. Гиговић

Извор:“Blic“