Ministar prosvete i nauke o početku školske godine, kampanji i predizbornim koalicijama: Za nas ne postoje kolone za izbore. Ne očekujem da budemo pred izborom Kosovo ili EU

 Žarko Obradović

Žarko Obradović

PREMA informacijama koje imam, izbori će biti na proleće sledeće godine. Bilo bi logično da se razdvoje lokalni i parlamentarni izbori, SPS se za to zalaže, jer kada se glasa u isto vreme, lokal i njegovi problemi padnu u drugi plan. Ali, kako vreme prolazi, verovatnije je da će se glasati istog dana na svim nivoima, pre svega zbog ušteda u vreme krize. Uostalom, o tome će se doneti odluka u vladajućoj koaliciji, a uzeće se u obzir i značaj izbora, vreme i potreban novac.Ovo u intervjuu za ”Novosti” poručuje ministar prosvete i nauke i zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović i naglašava da ne očekuje da partneri u vlasti postignu konkretne dogovore o fer-pleju u kampanji, ali ni da ona bude preterano negativna.

* Kako gledate na ideju ministra Rasima Ljajića da stranke vladajuće koalicije idu u tri kolone, i u čije bi jato SPS?

– Za nas ne postoje kolone, niti ćemo na taj način tretirati predizbornu trku. Ne bih se bavio drugima, niti njihovom strategijom. Mi smo u koaliciji sa PUPS i JS, i logično bi bilo da u tom društvu izađemo i na naredne izbore. Naravno, prioritet nam je i strateški odnos sa DS, koji smo izgradili u ovoj Vladi.

UKIDANjE UPRAVNIH ODBORA NEMA SMISLA * Zašto je SPS protiv ukidanja upravnih odbora u javnim preduzećima?

– Ne vidimo nikakvu svrhu u tome da se ukinu tela koja kontrolišu rad javnih preduzeća. Način izbora direktora je periferno pitanje, država mora da kaže šta je njen interes u pojedinim kompanijama. Što se tiče SPS, mi ne tretiramo javna preduzeća kao meku za partijske kadrove.

* Ali, lider PUPS šalje i drugačije signale – da su spremni da u trku idu sami ukoliko ne budu zadovoljni uslovima koje im socijalisti budu ponudili…

– Napravili smo koaliciju koja dobro funkcioniše i nemamo nameru da je menjamo. Ali, ukoliko neki partner donese neku drugu odluku, nemamo s tim problem.

* Kakav izborni rezultat očekujete?

– Socijalisti iza sebe imaju 21 godinu političkog života, preturili smo preko glave ono što nije nijedna stranka. Potpuno smo mirni kada je reč o izbornom uspehu. Drugim rečima, očekujemo ubedljiv dvocifreni rezultat. Naš cilj je da budemo treća politička stranka u Srbiji, i prema svim istraživanjima javnog mnjenja – tako će i biti.

* Imate li utisak da, kako se bliže izbori, jača ucenjivački kapacitet manjih stranaka i koliko to ometa funkcionisanje vladajuće koalicije?

– Mislim da je trenutno na delu više promocija različitih ideja, koje za cilj imaju pridobijanje glasova, nego što je reč o konkretnim postupcima, ili ultimatumima, koji bi doveli u pitanje odnose u koaliciji.

* Kakvi su trenutni odnosi u velikoj koaliciji? Da li ste zadovoljni tretmanom ili i vi zamerate DS-u da se ponaša kao ”glavni gazda” u Vladi?

– Odnosi među partnerima u vlasti uvek mogu biti bolji. Recimo, potrebna je veća koordinacija u vladajućoj koaliciji i poželjno je da se o pojedinim idejama prvo razgovara među strankama, pa tek onda da se lansiraju u javnost. Ali, ne očekujem jače šumove na vezama u koaliciji.

* Znači li to da ne očekujete ni prljavu kampanju?

– Socijalisti se nikada nisu bavili negativnim kampanjama, uvek smo se trudili da građanima ponudimo konkretna rešenja za probleme, a ne da izborni rezultat jurimo na kritikama tuđeg rada. Ali, nemam iluzije da će u kampanji teći samo med i mleko, već će se koristiti razne metode u borbi za glasove.

* Jeste li spremni da pozitivno odgovorite na Ljajićevu ponudu da se naprave konkretni dogovori o nenapadanju među strankama vlasti, kako svađe ne bi išle naruku opoziciji?

– Teško je poverovati da bi bilo kakav dogovor koji bi se stavio na papir zaista i opstao u kampanji. Moguće je da će neke članice vladajuće koalicije kritikovati svoje partnere. Mi u takve ne spadamo, ali ako nas neko napadne, spremno ćemo odgovoriti.

* Šta će biti ključna tema na kojoj će se dobijati naredni izbori – Evropa, Kosovo ili ekonomija?

– Kvalitet života građana Srbije je na prvom mestu. Kako da podignemo standard, otvorimo nova radna mesta, da porastu plate…

* U tom smislu, kampanja pada u najgore moguće vreme jer se sprema drugi talas krize. Očekujete li vruću socijalnu jesen?

– Ne. Nisu ni građani od juče, znaju kako se živi i ceniće Vladu koja ima plan i zna šta hoće. Mislim da je ova Vlada do sada dobro reagovala i donosila dobre mere za ublažavanje krize.

* Ko će činiti narednu vladu i da li biste ušli u vlast sa ”naprednjacima” ako bi ta ”formula” obezbedila stabilnu većinu?

– O sastavu vlade odlučiće građani na izborima. Ponavljam, strateško opredeljenje SPS je da na izbore izađemo sa PUPS i JS i da nastavimo da sarađujemo sa koalicijom oko DS. Ali, videćemo kako će se odlučiti birači.

* Hoće li se Srbija uskoro suočiti sa izborom Kosovo ili Evropa? I kakav stav će SPS zauzeti?

– Ne očekujem da se desi tako nešto, ali ako do toga dođe, to moramo građanima jasno staviti do znanja. Socijalisti tu nemaju nikakvu dilemu – između EU i državne teritorije uvek ćemo izabrati ovo drugo. Članstvo u EU nema smisla ako će ići na štetu državnih i nacionalnih interesa. Nije sporno da ova Vlada želi status kandidata i da otvorimo pristupne pregovore. Uostalom, postavljati Kosovo kao uslov nema smisla u situaciji kada pet od 27 članica EU nije priznalo nezavisnost.

* Možete li da garantujete da će ova školska godina početi bez štrajkova prosvetara?

– Apsolutno! Na stalnoj smo vezi sa sindikatima, razgovoramo o svemu što je dogovoreno i potpisano i kako se ispunjava. Za sada sve teče po planu.

BESPLATNI UDŽBENICI NA VREME

* DA li će na vreme biti obezbeđeni besplatni udžbenici za sve đake prva tri razreda osnovnih škola?

– Da. Imali smo određenih proceduralnih problema koji su prolongirali rokove, ali će sve biti završeno do 1. septembra.

* Kasni li se sa rekonstrukcijom škola u Kraljevu?

– Od 23 objekta na kojima radi Ministarstvo, 12 će biti gotovo do 7. septembra, tri do 20, a preostalih osam do kraja sledećeg meseca. Na moje veliko iznenađenje, ponovljeni su tenderi u tri škole, jer se niko od građevinara nije javio, a žale se da nema posla.

„Večernje novosti“