Зашто нема јединствене цене вртића

 

Многи чија деца похађају државни вртић вероватно завиде родитељима у Јагодини, јер је боравак детета у предшколској установи у овом граду годинама најјефтинији – плаћа се, и то највише, 2.200 динара. Рекордери по највишој цени у Србији су Нишлије, које за вртић издвајају чак 12.500 динара.

Цене у предшколским установама у Србији су више него разнолике, али у Министарству просвете кажу да о томе одлучују искључиво локалне самоуправе и да је одувек тако било. Надлежно министарство, како каже Желимир Попов, помоћник министра за основно и предшколско образовање, нема намеру да пропише или евентуално предложи јединствену цену, прихватљиву за све категорије становништва.

Многи родитељи сматрају да би увођење фиксне цене било много праведније, јер „приватници” врло често прикривају стварне приходе, док примања запослених у државним службама или фирмама скоро је немогуће сакрити. Тако се дешава да они који раде у приватном сектору, где се често званично исплаћују минималне плате због мањих доприноса, али се други део новца даје у готовини, у Београду плаћају вртић по две-три хиљаде динара, док остали родитељи издвајају новац за пуну цену боравка детета у вртићу, која у престоници износи 8.600 динара. Осим тога, има и оних који, преко родбинских или пријатељских веза, једноставно фалсификују податке о личним примањима у малим приватним фирмама и тако остваре право на нижу цену боравка детета у вртићу.

Гордана Петровић, директорка београдске Предшколске установе „Савски венац”, каже да од 1.900 малишана који похађају њихове вртиће, чак 1.600 остварује неку врсту попуста.

– Ова чињеница није праведна и не одсликава реална примања родитеља, али није мој посао да проверавам да ли неко стварно има неке друге изворе прихода. Наша установа је предлагала да се утврди фиксни износ који ће сви родитељи плаћати, а, у том случају, би само неке категорије становништва плаћале мање – објашњава директорка и додаје да је такав начин плаћања уведен у већини земаља у региону.

Лесковац је пре годину дана увео рачунање цене боравка деце у вртићу на основу прихода родитеља, а до тада су сви плаћали 2.200 динара. У овој установи кажу да је ова цифра, ипак, била мала, јер сада већина родитеља боравак деце плаћа око 3.500 динара, док је највиша цена 4.900 динара.

Боравак сваког детета у предшколској установи кошта око 13.000 динара, а разлика у цени коју плаћају родитељи настаје због чињенице да локалне самоуправе издвајају различите суме новца за регресирање трошкова вртића. Градови Јагодина и Нови Сад предњаче по количини издвојених средстава за дечју и социјалну заштиту. Нови Сад плаћа 80 одсто трошкова за боравак сваког детета у вртићу, а родитељи издвајају највише 2.300 динара. За боравак трећег и сваког следећег детета, Новосађани не морају да издвоје ни динар.

Град Јагодина, како каже Весна Остојић директор ПУ „Пионир”,, у потпуности финансира плате васпитача и помоћног особља, па се средствима која уплаћују родитељи покривају остали трошкови рада.

– Редовно плаћамо све рачуне, али то постаје права уметност. Често добијамо донације од појединаца, а и градска власт нам помаже када год смо у проблему– објашњава директорка Остојић и додаје да ниска цена боравка деце у вртићу не утиче на квалитет услуге.

– Велику пажњу поклањамо квалитету исхране деце и поштујемо савете нутриционисте. Наш мени је увек богат и разноврстан. Просторије су лепо сређене и чисте, а, захваљујући помоћи родитеља, имамо доста играчака – каже наша саговорница.

Иако Нишлије издвајају највише новца за вртић, у овој установи кажу да пуну цену од 12.500 динара плаћа мали број родитеља и то они чија је зарада у просеку већа од 32.000 динара по члану домаћинства. Већина родитеља, како кажу у овој установи, има велике олакшице и углавном плаћају између две, две и по хиљаде динара по детету. У нишкој предшколској установи кажу да је на повећање цене утицала и одлука градске власти о престанку субвенционисања исхране деце.

Јелена Попадић

———————————————————–

Провера прихода родитеља

За остваривање права на субвенције у вртићима, у потпуности је успостављена процедура контроле примања које пријављују родитељи, посебно утврђеном обавезом свих родитеља да доставе пореско уверење о приходима по свим основама, наводи се у допису „Политици” из београдског Секретаријата за дечју заштиту.

У случају сумње, као додатни доказ тражи се потврда Фонда за пензијско и инвалидско осигурање о уписаном стажу, где се евидентирају све пријаве и одјаве осигурања.

„Утврђивањем права на регрес у зависности од висине прихода породице остварује се социјална политика града. Наиме, висина цене вртића утврђује се на основу веродостојних исправа”, наводи се у допису.

„Политика“