Sve više Nišlija koristi bonove

Zbog krize i nedovoljnog porodičnog budžeta 854 studenta iz Niša svakog dana ruča u niškim studentskim restoranima, što je duplo više u odnosu na prošlu školsku godinu. Povećanje broja Nišlija koji imaju pravo samo na ručak u menzipre svega je zbog niske cene, jer taj obrok košta 55 dinara. Ovu pogodnost mogu da koriste samo akademci koji su na budžetskim studijama. U Nišu postoje linijski restorani kod Elektronskog, Medicinskog i Pravnog fakulteta.

Od decembra će biti 1.000 studenata više

Student Nemanja Veličković kaže da je njegovoj porodici to što može makar da ruča u menzi znatno olakšalo njegovo studiranje.

– Stanujem daleko od Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i ne mogu da se vraćam kući na ručak jer imamo predavanja i vežbe u toku celog dana. Moja porodica jedva sastavlja kraj s krajem jer je majka ostala bez posla, a otac ne zarađuje toliko da bi bilo dovoljno para za sve. Imam i mlađeg brata koji je srednjoškolac. Porodici sa jednim đakom i studentom treba puno para, pre svega za knjige, garderobu, izlaske… Zato sam kupio karticu za ručak u menzi. Za 1.650 dinara mesečno ne bih mogao nigde da se hranim, a hrana nije loša – veli Nemanja.

Niska cena obroka je razlog što su braća Bojan i Dejan Mitić počeli da jedu u menzi.

– Moj brat i ja od oktobra ručamo u menzi kod Elektronskog fakulteta jer nam je to najjeftinije. Za 55 dinara ne možemo da kupimo ni pecivo. Moji roditelji ne bi mogli svaki dan da nam daju više od 300 dinara, koliko je neophodno da nas dvojica ručamo, a ovako nas ručak košta 110 dinara. Ne možemo da se vraćamo kući sa fakulteta za pauzu koja traje najviše dva sata, jer studiramo na tehničkim fakultetima, tako da za to vreme lepo ručamo u menzi. Dešava se da i subotom i nedeljom odemo u menzu kod Medinskog fakulteta, posebno kad su roditelji odsutni – priča Bojan Mitić.

Studentkinja medicine Miljana Petković kaže da je po ceo dan na predavanjima ili vežbama u Kliničkom centru, i da joj dobro dođe to što može da jede u menzi.

– Dosadilo mi je prošle godine da stalno za ručak jedem pecivo ili pljeskavice. Ovako odem u studentski restoran, izaberem neko jelo koje mi se sviđa i ručam. Nije uvek sve po mom ukusu, ali ni kod kuće nemam uvek hranu koju baš volim – veli ona.

Direktor Studentskog centra Rade Rajković očekuje da će broj Nišlija biti još veći.

– Mnogi studenti su stekli pravo da upišu godinu tek u novembru, pa od decembra očekujemo da najmanje 1.000 Nišlija kupi karticu za ručak. Do prošle godine retki su bili studenti koji stalno žive u Nišu a hrane se kod nas. Trenutno imamo 5.500 korisnika koji imaju „svit“ karticu, ali će od decembra biti sigurno oko 6.000 studenata koji će se hraniti u našim restoranima. Zaista se trudimo da meni bude što raznovrsniji, tako je svakog dana za ručak u ponudi četiri do pet kuvanih jela, obavezno supa, kao i salate koje su postavljene na švedskom stolu – veli Rajković.

Blic