Поштоване колегенице и колеге,

            На састанку који је одржан 17.12.2018. године у кабинету министра просвете о актуелним проблемима предшколаца разговарали су представници министарства и представници Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, Синдиката образовања Србије и Синдиката предшколског васпитања и образовања Србије. Након дискусије, донет је закључак да се сви предлози за решавање наведених проблема предоче министру, како би се дошло до решења.

            Када је реч о преласку на финансирање плата запослених у предшколским установама из буџета Републике Србије,  дате су смернице и предлог за пoстeпeни прелазак финансирања са напоменом да би се плате уплаћивале директно предшколским установама, као и код школа, а материјални трошкови би и даље били у ингеренцији локалних самоуправа. Сматрамо да је важно  започети рад на томе, а не да се и даље говори да то није могуће, без озбиљног разматрања.

            Може се сматрати дискриминацијом запослених у предшколском установама предлог буџета локалних самоуправа у вези са повећањем плата за 2019. годину. Због стављања у неповољнији положај (не први пут) запослених у предшколским установама, у предлогу плана буџета локалних самоуправа, предвиђањем повећања плата од 7%, предшколци су незадовољни. У међувремену, није се променио ни један закон нити уредба, а стављају нас у неповољнији положај у односу на запослене у основним школама. Обавестили смо представнике МПНТР да су предшколске установе нашле начин да штрајком искажу своје незадовољство. На наше инсистирање, министру ће бити предочене чињенице, те очекујемо одговор до петка (надамо се, у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању).

            Када је реч о примени Уредбе о забрани запошљавања, речено је да се она стриктно примењује и да је последњих година, колико је она на снази, одобрен пријем на два или три радна места у целој Србији у предшколским установама. Представници ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ  навели  су да су предшколци у великом проблему, јер је немогуће радити са толиким бројем радника. Као пример је наведен Ниш, где је у последњих неколико година отворено пет вртића, а није било пријема радника.

            Постоји различито тумачење од стране послодаваца у вези са школском спремом васпитача у предшколском установама. Незванични став Министарства просвете је да се запослени плаћа по расписаном конкурсу, да не постоји потреба за мастером, академским звањем… Али, ни ту нису јасни критеријуми, јер је тумачење у сукобу са организацијом и програмом које је то исто министарство прописало. Инсистирали смо на одређеном упутству и очекујемо озбиљан рад на истом. као и консултације са синдикатима како бисмо предупредили неки нови привид.

У Нишу, 18.12.2018.                                                                            За ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ

                                                                                                                               ИО Одбора ПУ

                                                                               Татјана Благојевић, чланица