РТВ

БЕОГРАД – Нацрт закона о дуалном образовању показује да људи који воде Министарство просвете теже да озаконе експлоатацију дечјег рада, сматра портпарол Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Весна Војводић Митровић, која је изразила бојазан да медији нису посветили довољно пажње том проблему.

Према Војводић Митровић, Министарсртво би требало да буде лучоноша просвете, а уместо тога људи које воде ту институцију теже да озаконе експлоатацију дечјег рада.

Илустрација:фрееимагес.цом/Блаке Цампбелл
Она је, на конференцији поводом „Светског дана борбе против дечјег рада“, указала да нацртом закона о дуалном образовању није прецизно објашњено шта је продуктиван рад на основу кога би деца требало да буду плаћена.
Портпаролка синдиката „Независност“ сматра и да тим нацртом закона права деце нису добро заштићена и да је далеко повољнији положај послодаваца.
Војводић Митровић је указала и да првобитни предлог из Министарства био да деца за рад у фирмама у процесу дуалног образовања буду плаћена само 20 одсто од минималне зараде, али да су синдикати успели да се изборе да се тај износ повећа бар на 50 одсто.
Зоран Хамовић из издавачке куће Клио је рекао да се не противи томе да деца раде у оквиру процеса васпитања и образовања, али је указао да се противи експлоатацији дечјег рада.
Данас је цивилизаијски готово незамисливо да постоји било чија експлоатација, а поготово деце, истакао је Хамовић.
Према Хамовићу, медији су интензивно усмерени на конструисање стварности, тако да су грађани мање или више непрекидно манипулисани.
Председник Независног удружења новинара Србије Славиша Лекић је рекао да домаћи медији ћуте о експлоатацији дечјег рада, јер то није комерцијална ствар.
Наши медији углавном о деци пишу ако су жртве насиља, указао је Лекић.
Он је подвукао и да Комисија за жалбе при Савету за штампу реагује на кршења Етичког кодекса, али да, нажалост, не постоје на једном месту подаци о томе колико је грађана поднело жалбе на писања штампе о деци и како је Комисија реаговала.