Заменица председнице Савета за спречавање вршњачког насиља, министарка Дарија Кисић Тепавчевић сазвала је конститутивну седницу Савета, која се одржала 30.маја у Влади Републике Србије.
Циљ рада Савета је нулта толеранција према вршњачком насиљу.
Савет чине: председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка за бригу о породици и демографију Србије Дарија Кисић Тепавчевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, остали представници Владе, помоћник министра за сектор предшколског и основног образовања и васпитања Милан Пашић, представници Уницефа, удружења „Маме су закон” и Центра за несталу и злостављану децу и представници репрезентативних синдиката.
Савет је упознат са информацијама које су од значаја за рад Савета, као и са Планом рада.
Председница Савета Ана Брнабић информисала је Савет о националној платформи “Чувам те”, коју је Влада Републике Србије уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу покренула као пројекат за успостављање националне платформе за превенцију и сузбијање насиља које укључује децу. Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије.
На националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију. На овој платформи, ученици, родитељи и наставници ће моћи да пронађу све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама. Посебно важан сегмент који се налази на платформи јесу онлајн обуке за ученике, родитеље и наставнике.
Од 19. маја на националној платформи „Чувам те“ пријављено је 95 случајева насиља, што вршњачког, што дигиталног, што физичког.
Министарство просвете доставило је допис школама којим их упућује на упознавање са платформом.
Обавеза школа је да на платформи “Чувам те” пријављују насиље.
Савет је усмено упознат са прдложеним изменама просветних закона, који су после јавних расправа отишли на мишљење министарствима, а потом би уследило њихово скупштинско усвајање. Како чланови Савета нису добили писани материјал, када га буду добили, моћи ће да дају предлоге и сугестије.
Савет је информисан да је урађено Педагошко упутство за разредне старешине, као и да је формирана Радна група за безбедност деце на интернету.
Представница Савета испред ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ Јасминка Марић изнела је предлоге за промену законских оквира и то:
– Да се сваки напад на просветне раднике квалификује као кривично дело
– Смањити старостну границу за кривичну одговорност
– Смањити административни део посла наставнка ( сви нови Правилници ће бити само још већа обавеза наставницима- нови извештаји, поред ИОП-а, ИОПа-2, ИОПа-3, редовног сумативног оцењивања, формативног оцењивања, извештаја, записника итд, итд.)
– Побољшање материјалног положаја запослених у просвети.
Истакла је и да заједничким снагама у Савету морамо да повратимо углед просвети, јер оваквим третманом према просветним радницима ускоро у школама неће имати ко да ради. Показатељи за то су нам празне катедре на факултетима за наставничка занимања. Подсетила је Савет да су и ученици Прве београдске гимназије, подстакнути трагедијом, препознали проблем у друштву, па су се и они огласили и понудили свој предлог мера, које не смемо занемарити.
Предложено је да у Савет треба укључити и представнике Српске Православне Цркве, као и представнике Академске заједнице
Следећа седница Савета планирана је за месец дана.

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ
Јасминка Марић