POLITIKA

radnici-foto

Ukoliko socijalni sporazum za nedelju dana bude potpisan država će radnicima zakrpiti rupe u radnom stažu, firmarine će biti ograničene, a sindikati će se do kraja godine uzdržavati od protestaSindikate sporazum obavezuje da se uzdržavaju do kraja godine od protestaRadnicima, kojima nesavesni poslodavci od 1. januara 2004. do 31. decembra 2010. godine, nisu uplaćivali doprinose za penzijsko osiguranje, država će ponovo zakrpiti rupe u radnom stažu. Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta za 2011. godinu. Ovo je rezultat socijalnog dogovora koji su juče usaglasili predstavnici države, sindikata i poslodavaca. Na ovaj dokument u roku od nedelju dana svoje potpise trebalo bi da stave premijer Mirko Cvetković, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca i Branislav Čanak, predsednik sindikata Nezavisnost.

Prema socijalno-ekonomskom sporazumu, u koji je „Politika” imala uvid, minimalna cena rada od juna do decembra ove godine biće povećana sa 95 na 102 dinara po satu. Ukoliko sporazum bude potpisan, vlada će se obavezati da će obezbediti snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama (brašno, mleko, ulje, meso, šećer) i energenata po stabilnim cenama. U ovom dokumentu se navodi i da će država intervenisati „u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena i zarada zaposlenih”. Predstavnici države obećali su i da će doneti konkretne mere za podsticanje proizvodnje ulaganjem u prioritetne sektore u visini od 35,4 milijardi dinara. Biće odobreno i 17,7 milijardi dinara zajmova preko Fonda za razvoj, kao i 4,6 milijardi dinara za otvaranje novih radnih mesta. Vlast će u roku od sedam dana potpisati i do kraja maja usvojiti takozvani agrarni plan, koji podrazumeva da sistem subvencija bude usmeren na povećanje prinosa, ali i viši stepen obrade proizvoda. Do kraja godine biće osnovana i razvojna banka, navodi se u ovom dokumentu. Sporazum predviđa i da se najkasnije do juna odredi dinamika kojom će država izmiriti svoje obaveze prema poslodavcima, jer se sve vreme krize negodovalo kako su javna preduzeća generator nelikvidnosti. Do kraja juna će biti razmotreno i smanjenje poreza na zarade. Sporazumom je obećano i da će radnicima biti overene zdravstvene knjižice, ali i da žene preduzetnice koje koriste porodiljsko bolovanje, a istovremeno nastavljaju sa obavljanjem te delatnosti preko poslovođe, ne plaćaju doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje po oba osnova. Među obavezama države je i određivanje maksimalnih iznosa firmarina u opštinama, kao i da više nijedan zakon iz oblasti radnog prava neće biti usvojen, a da ga prethodno ne razmatra Socijalno-ekonomski savet.

Poslodavci će se obavezati da će poštovati zaključene kolektivne ugovore, ali i da će redovno isplaćivati zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, kao i da će do kraja oktobra biti osnovani socijalno-ekonomski saveti na nivou opština i gradova.

Sindikati će ovim sporazumom dobiti i novu ulogu, jer će učestvovati u odobrenju subvencija privrednicima. Obaveza sindikalnih lidera biće da eventualne probleme rešavaju dijalogom, a ne preuzimanjem bilo kog vida socijalnih akcija. Socijalni partneri su se obavezali da će u maju, nakon isteka opšteg kolektivnog ugovora, inicirati i potpisivanje novog.

Potpisnici sporazuma će na sebe preuzeti ukupno 31 obavezu. Od toga se na poslodavce i sindikate odnosi po sedam, a na predstavnike države čak 17 obaveza. Zajedničko za sve socijalne partnere, ako sporazum bude potpisan, biće da će se jednom mesečno sastajati kako bi analizirali efekte usvojenih mera uz mogućnost izmene i dopune sporazuma.