Nakon što proslave školsku slavu, prosvetari od petka kreću u štrajk pošto je vlada odbila njihove predloge da im poveća plate.

Tri sindikata potpuno će obustaviti rad, dok će Sindikat obrazovanja skratiti časove na 30 minuta.

Ispunjavanje svih zahteva sindikata dovelo bi do povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije, saopštio je kabinet premijera posle sastanak Mirka Cvetkovića i ministara Žarka Obradovića i Diane Dragutinović sa prosvetarima.

To znači da su pregovori Vlade i prosvetara potpuno propali.

„Vlada ponudila maglu“

 

Vlada nudi jubilarne nagrade, otpremnine za one koji su otišli iz prosvete i obećanje da bi krajem aprila moglo da se pregovora o većim platama.

“Zahteve koji su izneti vezano za poboljšanje i cifre koje su pomenute Vlada nije mogla da prihvati, zato što bi oni objektivno doveli do eneormnog povećanja javne potrošnje, ugrozili bi makroekonomsku stabinost zemlje i izazavali bi rast inflacije”, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Tri sindikata za Vladinu ponudu ne žele ni da čuju, i u petak kreću u potpunu obustavu nastave.

Za ono što im se nudi tvrde da su tehničke stvari, koje je država po zakonu ionako obavezna da obezbedi.

Prosvetari su tražili da im tokom ove godine plate porastu za četvrtinu.

U brojevima, to znači da bi sadašnja prosečna plata u prosveti od 35 hiljada dinara, do kraja godine mogla da poraste do 44 hiljade.

“Ovo je, po meni, još gori predlog od onoga što je bilo tokom razgovora sa Ministarstvom finansija”, kaže Tomislav Živanović iz Granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“.

“Praktično, ne nude nam ništa, nude nam jubillarne nagrade. Nude nam maglu, a ta magla u aprilu će možda da se podigne, a to ćemo još videti”, rekao je on.

Zajednički nastup sindikata?

Prosvetari kažu da se ne boje posledica zbog totalnog prekida rada, pošto je zakonski minimum rada 30-minutni časovi, a od ministra prosvete su zatražili da ispita ko je slao policiju u pojedine škole koje su već u štrajku.

“Ministar je organizovao ovaj štrajk, nismo ga mi organizovali. Mi smo u septembru još mogli da razgovoramo, oni su čekali zadnji čas”, kaže Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

“I pre budžeta smo mogli da razgovoramo, odbijali su svaki socijalni dijalog. Sada, kada je ‘tvrdo’, setili su se socijanog dijaloga. Mislim da je sada kasno sa se povuče odluka o štrajku”, rekao je on.

Štrajku će se pridružiti i Sindikat obrazovanja, koje je u pregovorima nastupao odvojeno i sa nešto skromnijim zahtevom za povećanjem plate od 18 odsto.

Oni će verovatno krenuti sa skraćenim časovima, da bi sledeće nedelje i oni potpuno prekinuli nastavu.

“Naše škole su takođe dobile dozvolu da uđu u potpunu obustavu rade ukoliko to zaposleni hoće”, kaže Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije.

“Nismo mi protiv toga i nadam se da će sva četiri sindikata zajedno da naprave zajedničku platformu i nastupe zajedno, jer to očekuje članostvo od nas”, rekao je Pavlović.

Sindikati očekuju da bi od 1.800 škola u Srbiji, sledeće nedelje u štrajku moglo da bude od 1.600 do 1.700 škola.