Šta donosi novi zakon o obrazovanju

Matursko veče za učenike osmog razreda više neće moći da se slavi u kafanama i restoranima već u školama, predviđeno je predlogom zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji će se već sledeće nedelje naći pred poslanicima u Skupštini Srbije.

U školama kažu da deca više vole da proslavljaju maturu van škole

Ova novina važiće i za osmake koji ove godine završavaju osnovnu školu jer zakon počinje da se primenjuje čim bude usvojen u Skupštini. Male mature bile su predmet brojnih zloupotreba i krajnje je vreme da se vrate u škole, kaže Milorad Antić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

– U Beogradu se tačno zna koji restoran koju školu drži i koji fotograf slika. U cenu restorana uračunate su čak i dnevnice nastavnicima i određeni procenat koji ide direktoru. To je neprihvatljivo, a sve ide pod izgovorom da deca hoće baš u tom restoranu da slave. Da ne govorimo o točenju alkohola – kaže Antić za “Blic”.

Na ovu vest odahnuli su i roditelji, kojima mala matura predstavlja ozbiljnu stavku u budžetu, posebno ako su u pitanju devojčice. Restoran košta oko 30 evra, ali haljina, cipele, tašna, frizura, šminkanje, manikir, pedikir, za sve to treba izdvojiti od 250 do 300 evra

Već uveli proslavu u školi

OŠ ”Drinka Pavlović” iz Beograda jedna je od retkih gde se mala matura od 2000. godine proslavlja u školi, iako ih svake godine restorani zasipaju ponudama. „U tim ponudama uračunate su i dnevnice nastavnicima, ali smatram da restorani i kafane nisu ambijent za dete. Mi brinemo o deci od 8 sati do jedan sat iza ponoći. Deca su opuštena, doterana primereno svojim godinama. Tokom proslave niko u školu ne može da uđe niti da izađe, a obično roditelji dolaze po decu. Matura košta oko 1.500 dinara“, kaže direktorka Milena Bićanin.

– Danas nema razlike između male i velike mature, sve je postalo previše glamurozno. Vraćanje u škole značajno bi smanjilo troškove i svako bi spram svojih mogućnosti mogao da učestvuje u pripremanju zakuske. Konačno iz škola treba proterati te biznis dogovore i ne samo za male mature, već i za ekskurzije, jednodnevne izlete, a sve je to poslednjih godina uzelo maha – priča Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj”.

Ona dodaje i da roditeljski saveti moraju preuzeti veću ulogu jer su oni sada više dekorativni nego funkcionalni

A da je organizovanje male mature bilo predmet zloupotreba najbolje svedoči iskustvo J. T. koja je prošle godine završila osmi razred.

Kako priča, direktorka je želela da se mala matura organizuje u hotelu sa muzikom uživo, dok su učenici tražili da to bude obična sala za proslave.

– Sami smo organizovali malu maturu, ali zbog suprostavljanja direktorki niko od nastavnika nije došao na proslavu. Čak smo čuli i podrugljive komentare da će nam matura propasti, jer sami nećemo moći da je organizujemo.

Išli smo logikom da organizujemo jeftinije slavlje kako bi svi iz generacije mogli da dođu. Imali smo podršku saveta roditelja i oni su bili sa nama – priča ova sada već srednjoškolka.

Anđelko Kunarac, direktor beogradske OŠ “Skadarlija”, nema ništa protiv da se proslava male mature vrati u škole. Čak se zalaže da se i druge proslave, kao što su Dan škole, Nova godina, sve ponovo organizuju u školama.

– Činjenica je da deca više vole da proslavljaju malu maturu van škole i u tome imaju podršku nastavnika, ali i roditelja. Čak smo imali situacije da nam pojedini roditelji zameraju što biramo skromnije restorane, već traže da to bude Vila “Jelena”, “Hajat”. Inicirao sam pre nekoliko godina da se mala matura organizuje u školi, ali nije uspelo. Preteralo se sa proslavama van škole jer se danas Dan škole, školska slava Sveti Sava, Nova godina mahom proslavljaju u restoranima. Međutim, mislim da ovom odlukom učenici neće biti oduševljeni. Oni hoće da to veče prošetaju, da budu viđeni, da se druže van škole – zaključuje Kunarac.

Blic