Измењени наставни програми

Национални просветни савет ће на седници у уторак разматрати предлог измена наставних програма у гимназијама, који би требало да се примењују од наредне школске године. Реч је о програмима за сва четири разреда на општем, друштвено-језичком и природно-математичком смеру, док програми у математичким и филолошким гимназијама неће бити мењани. Ови програми, ако буду усвојени, биће заправо „прелазни“ и важиће само за једну генерацију гимназијалаца, с обзиром на то да се очекује да целовита реформа стартује од школске 2012-2013. године.

Како се чуло на последњој седници НПС-а, промене у програмима неће бити радикалне јер за то, не само да нема времена, већ и зато што још нису донети образовни стандарди за крај гимназијског образовања. Речено је и да су измене неопходне, јер у гимназије од септембра улази генерација која је основну школу завршила по такозваним реформисаним програмима, који морају да буду усаглашени са средњошколским.

Нови програм биће донет за страни језик, а драстичне промене требало би да претрпи и програм информатике, јер је у претходних осам година настава из ових предмета у основној школи била другачије организована, а ниво знања ученика је много већи него што је то био случај са ранијим генерацијама. Међутим, нејасно је да ли ће и када бити донети и нови уџбеници за стране језике и информатику за први разред гимназија.

За све остале предмете, стари програм, који није мењан од почетка деведесетих, требало би да буде само „прочишћен“, растерећен сувишних и превазиђених садржаја. Чланови НПС-а су на последњој седници истакли да неће прихватити измене које су ван постојећег програма, јер би то подразумевало и нове уџбенике.

И док део чланова НПС сматра да су, какве-такве, промене у гимназијским програмима нужне, други сматрају да ће то само унети пометњу.

Радивоје Стојковић, члан НПС-а и председник Заједнице гимназија Србије, подсећа на став овог удружења да је потребно најпре донети стандарде постигнућа ученика, па тек онда мењати гимназијске планове и програме. Он сматра да би промене требало да буду поступне и да важе за све.

– И у специјализованим гимназијама планови и програми нису мењани од деведесетих, а наставник нема слободу да изабере шта ће предавати. Програм српског језика за први разред на природно-математичком смеру у гимназијама је скоро истоветан програму тог предмета у математичким гимназијама. Не видим оправдање да програм буде мењан само у делу гимназија и да из тога буду изостављене филолошке и математичке гимназије – каже Стојковић за Данас.

Он наводи да је много већи проблем то што још нису усвојени наставни програми за други, трећи и четврти разред општеобразовних предмета за девет огледних профила у средњим стручним школама.

За ове образовне профиле НПС је у септембру прошле године усвојио, само за школску 2010/11. годину, програме општеобразовних предмета за први разред, да не би дошло до проблема у регуларном почетку школске године за ове ученике. Важење програма је орочено само за једну школску годину, јер Министарство просвете тада није доставило НПС-у евалуацију огледа, нити комплетне програме општеобразовних предмета за све разреде већ само за први.

Због летње паузе која следи, засад је неизвесно када ће Савет разматрати ове програме. НПС је поново затражио од Министарства да достави евалуацију огледних образовних профила, после незваничне информације да велики број ученика у огледним школама ове године није положио стручну матуру.

В. АНДРИЋ