Vršnjačko nasilje u školama je u porastu, kažu psiholozi Uprave za dečiju zaštitu Grada Niša. Rezultati ankete koju je u protekla tri meseca sprovela ova gradska uprava medju niškim osnovcima, pokazuju da je skoro polovina dece nekada učestvovalo u tuči ili svadji u školi. U Gradskom veću kažu da je korak dalje – prevencija vršnjačkog nasilja koja će uskoro biti sprovedena u predškolskim ustanovama u Nišu.

Marina Kostić, psiholog

Marina Kostić, psiholog Marina Kostić, psiholog

Sukobi u školi su česti, kaže 22 odsto niških osnovaca, a da do sukoba u školi dolazi povremeno kaže čak 41% dece u niškim školama. Ovo su rezultati ankete Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstveni zaštitu Grada Niša, sprovedene u protekla tri meseca u 13 niških škola, metodom slučajnog uzorka, kojom je obuhvaćeno 1100 dece, od petog do osmog razreda. A da li se deca u školi osećaju sigurno, i kome bi se obratila kada do problema dodje?

“Upozoravajuće je što se 45% dece ne oseća sigurno na putu od kuće do škole, ali ih je i 12% koji ne misle da su bezbedni ni na času”, kaže Marina Kostić, psiholog.

Prevenciju nasilja treba početi od najmladjih grupa, kažu stručnjaci.

Dušica Davidović, gradska većnica

Dušica Davidović, gradska većnica Dušica Davidović, gradska većnica

“Uskoro bi trebalo da ovakve ankete, ali i prevenciju u praksi, sprovedemo u Predškolskoj ustanovi Pčelica, kako bi medju najmladjima predupredili kasnije eventualno nasilno ponašanje”, kaže Dušica Davidović, gradska većnica.

Niški osnovci su, prema anketi Uprave za dečiju zaštitu, predložili da bi najefikasnije sprečavanje nasilja bilo češće održavanje roditeljskih sastanaka, i uvodjenje časova protiv nasilja.

RTV 5