Двојезична настава на српском и француском језику од наредне школске године почеће у гимназијама у Сремским Карловцима, Пироту и Ваљеву, најавио је министар просвете и науке Србије Жарко Обрадовић.

„Све је спремно за почетак двојезичне наставе на француском језику у три нове школе, у три гимназије“, казао је Обрадовић на скупу посвећеном двојезичној српско-француској настави, који се организује уз сарадњу француске амбасаде у Београду.

Обрадовић је подсетио да се двојезична настава већ одвија у београдској Основној школи Владислав Рибникар, Трећој и Десетој београдској гимназији, као и у Гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду и нишкој Гимназији Светозар Марковић.

Двојезичну наставу похађа 270 ђака. Настава је до 40 одсто на француском језику, а 60 одсто на српском. Овај програм се развија од 2004. године, а београдска основна школа Владислав Рибникар га експериментално спроводи још од 1986. године.

Осим Француског језика у српским школама двојезична настава се одвија и на немачком, италијанском, шпанском и енглеском у укупно 18 основних и средњих школа.

Министар Обрадовић је напоменуо да је двојезична настава од велике важности за ширење мултикултуралности, и за стицање знања која ће омогућити лакше запошљавање.

Амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио истакао је да је двојезична настава важна за могућност да се студенти из Србије упишу на универзитете у Француској.

„У целом свету два милиона ђака школу похађа двојезичну наставу и на француском језику. Познавање језика кључно је за сарадњу, ширење мултикултуралности и бољу отвореност људи“, казао је Денио.

На дводневном скупу у београдском Институту економских наука, поред предавача из Србије учествују и њихове колеге из Хрватске, Русије, Украјине, Румуније, Мађарске, Естоније, Литваније и Јерменије.

РТВ