Kasni sanacija oštećenih škola u Kraljevu

tek postavljaju skele na Gimnaziji... Rok za završetak radova 45 dana
Tek postavljaju skele na Gimnaziji… Rok za završetak radova 45 dana

Optimizam ministra – Sanaciju čeka 13 škola, a sada se radi samo u Gimnaziji i OŠ „Vuk Karadžić“. Ipak, ministar prosvete Žarko Obradović uverava da će u svim školama od 1. septembra moći da se odvija nastava.Od 13 osnovnih i srednjih škola u Kraljevu koje su pretrpele najveća oštećenja u zemljotresu 3. novembra prošle godine i za koje je bila neophodna izrada projekata sanacija, u ovoj poslednjoj nedelji jula radi se na samo dve škole, Gimnaziji i OŠ „Vuk Karadžić“

Ipak, ministar prosvete Žarko Obradović juče je u Kraljevu izjavio da će sve škole do 1. septembra biti dovedene u bezbedno stanje.

Sutra otvaraju ponude

Ministra Obradovića juče je u Kraljevo doveo početak radova na sanaciji građevinske konstrukcije Gimnazije, u kojoj je smeštena i Ekonomsko-trgovinska škola. Vrednost radova je 25 miliona dinara, koje je obezbedila banka Poštanska štedionica, a rok za završetak 45 dana. Očitu disproporciju između ovog roka i 1. septembra Žarko Obradović je prokomentarisao rečima:

 

– Mi ćemo se videti ovde 1. septembra, pa ako radovi ne budu gotovi, ja ću se izviniti, a ako budu, onda od vas očekujem nešto slično!

I dok su se na zgradi Gimnazije juče bar montirale skele, u susednoj Elektrosaobraćajnoj tehničkoj školi mukla tišina. Pomoćnik direktora Miroljub Seničić kaže da sutra otvaraju ponude i da sanacija ne zavisi od škole.

– Dok nam nisu obezbeđena sredstva, nismo mogli da uđemo u postupak javnih nabavki. A sada sve zavisi od toga koliko će se ponuđača javiti, da li će ponude biti validne, koju će cenu ponuditi. Prema projektu, za radove je potrebno oko 45 dana, tako da možda budemo opet zatražili gostoprimstvo u drugim školama – kaže Seničić.

Učenici ESTŠ prošle godine nastavu su pohađali na čak četiri lokacije. U neposrednom komšiluku je i OŠ „Dimitrije Tucović“, koja nije bila iseljena, ali se nastava odvijala u četiri smene od „prvih petlova do mrklog mraka“. Ovde je stari deo škole, u kome su čak dve trećine učionica van upotrebe. Direktorka Dragana Đurić je na mukama jer se na prvi tender javio samo jedan izvođač, koji je dao previsoku cenu, pa čeka utorak i otvaranje novih ponuda.

– Ne verujem da će posao biti završen do 1. septembra. Ipak, za novi tender su uslovi nešto povoljniji, pa se nadam da ćemo bar obezbediti izvođača radova – kaže Dragana Đurić.

Na granici regularnosti

Prošla školska godina u Kraljevue protekla je na ivici regularnosti jer su dve trećine učenika nastavu pohađale u tri ili četiri smene sa časovima skraćenim na 30 minuta. Hoće li tako početi i naredna školska godina? Odgovor leži negde između ministrovog optimizma i realnosti, u kojoj mesec dana pre početka nove školske godine čak 11 škola čeka izvođače radova.

Slično je i u većini drugih škola, a raspoloženje u njima možda najbolje ilustruje komentar direktorke Poljoprivredno-hemijske škole Svetlane Mladenović, kod koje se danas otvaraju ponude:

Besparica koči radove

– Samo da počnu radovi, pa će sve biti lakše! Bitno je da krene posao, da deca budu bezbedna, a da li će biti 1. septembar ili pet dana pre ili kasnije, lako ćemo – kaže Mladenovićeva.

Uzrok kašnjenju sanacije škola jeste nedostatak novca. To priznaje i ministar prosvete Žarko Obradović:

– Kad nemate novca, onda nemate osnovni uslov za posao. To je suština stvari i to treba jasno i glasno reći. Tek kad smo obezbedili novac, mogli smo da krenemo u sve druge zakonom propisane radnje – kaže Obradović.

Novac je obezbeđen tek zahvaljujući donacijama „Pošte Srbije“ u iznosu od 50 miliona i Poštanske štedionice od 30 miliona, dok je Ministarstvo prosvete obezbedilo samo 25 miliona dinara. Ministar kaže da nije bilo više novca u budžetu ministarstva, mada je zemljotres bio 3. novembra, dakle pre usvajanja budžeta za ovu godinu.

Radmila Vesković