Матуранти средњих школа су ове године највише заинтересовани за студије медицине и стоматологије, потом економија, а на трећем месту су информационе технологије (IT) које су се лани налазиле тек на седмом месту најпожељнијих студија, показало је истраживање сајта prijemni.infostud.com.

Следе студије књижевности и језици, за које је 2012. године владало највеће интересовање, а за њима студије права, војска и криминалистика, студије психологије, па потом трговина и туризам.

Бета (Марко Рупена)

Највеће разлике у понуди послова на тржишту рада и интересовању матураната за поједине студије су видљиве у областима медицина, стоматологија и студијама права.

Док се ове студије налазе на врху листе жеља будућих матураната, понуђених радних места из ове области има тек нешто више од три одсто, показало је истраживање.

Другачија ситуација влада у области IT-а где расте понуда послова. Лане су IT огласи чинили готово десетину укупног броја објављених огласа на сајту Послови.инфостуд.цом, што је готово двоструко више него 2009. године, саопштио је сајт.

Истраживање, спроведено током априла, обухватило је 2.532 испитаника и показало се да највећи број матураната, 75 одсто од укупног броја испитаника, планира да финансира своје студије из буџета Србије.

Око 13 процената испитаних матураната очекује да ће им студије финансирати родитељи.

Осим да студира, хонорарни посао планира да пронађе 10 одсто испитаника, а тек један одсто испитаник има намеру да финансира студије тако што ће узети кредит од банке.

На питање о главним критеријумима који су пресудни приликом избора студија, готово три четвртине испитаника је навело да им је најбитније да студирају оно што им омогућава запошљавање.

Такође, веома важно им је да студирају оно што воле, као и да стекну практична знања, да имају стручан професорски кадар на факултету, добру организацију служби на високошколској установи и прихватљиву школарину.

Истраживање је показало да је проценат матураната који планира да мења место становања током студија око 60 одсто. У свом граду планира да остане нешто мање од једне трећине, док одлазак у иностранство планира сваки двадесети испитаник.

Одлуку још није донело око седам процената испитаних, док је најмање оних који ће мењати пребивалиште иако у свом граду имају установу из области коју желе да студирају, резултати су истраживања.

RTV