Настава у школама одвија се нормално

Све школе у Србији нормално раде, а изузетак су три матичне и 20 подручних школа на територији Новог Пазара и Пожаревца, рекао за РТС министар просвете и науке Жарко Обрадовић. Министар је о насиљу у школама рекао да је питање да ли га можемо искоренити.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да све школе у Србији нормално раде, осим три матичне и 20 подручних школа на територији Новог Пазара и Пожаревца.

„Јуче пре подне је ситуација била лошија, 12 матичних и 86 подручних школа није радило, док по подне нису радиле три матичне и 20 подручних школа“, подсетио је Обрадовић.

Министар је прецизирао да су школе које данас не раде на територији школске управе Нови Пазар и Пожаревац. „Конфигурација терена у тим крајевима је таква да је екипама за чишћење тешко да стигну због снежних наноса“, објаснио је Обрадовић.

Говорећи о пројекту „Школа без насиља“, Обрадовић је рекао да се насиље у школама озбиљно истражује од 2005. године, да је неспорно да оно постоји у различитим облицима и да је наша предност и храброст што смо се упустили у борбу са тим проблемом.

Тема насиља у школама је, како је истакао, покренута у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и уз подршку јавности која помаже да се оно смањи.

„Питање је да ли га можемо искоренити у потпуности, с обзиром на дијапазон облика насиља које се јавља. Захваљујући сарадњи са УНИЦЕФ-ом, направили смо много добрих ствари и објективно смањили насиље у школама у којима оно постоји“, подсетио је Обрадовић.

Министар је навео да постоје средине где је учестало насиље и да се мора видети шта је разлог томе и најавио четврту конференцију „Школа без насиља“ која ће данас бити одржана и на којој ће 24 школе бити промовисане као део школа које се успешно боре са насиљем.

Обрадовић је подсетио да је у децембру прошле године промовисан СОС телефон „од када је свима у Србији јасно да ниједан случај вршњачког насиља неће бити толерисан у школама и неће остати ван очију јавности“.

На основу извештаја и савета родитеља, додао је Обрадовић, дошло се до сазнања да се неки случајеви вршнајчког насиља „држе испод тепиха“, а разлог за то је што су се запослени у школама плашили за углед школе и да ће неко сносити последице што није реаговао на време.

Од прошле године је на СОС телефон, навео је министар, примљено 1.496 позива, а најчешће се јављају родитељи (70 одсто позива), који пријављују да се највише насиља јавља за време одмора када се нађу деца из различитих разреда.

Обрадовић је навео и да је наш образовни систем веома велики, да има много ђака и да постоји хипотетичка могућност да дође до насиља, али да се понекада „појединачни случајеви покушавају наметнути као одраз образовања у целом систему“, што није случај.

Министар просвете говорио је и о резултатима недавно објављеног Тимс истраживања које служи као оцена квалитета образовног система, а у коме су ученици четвртог разреда показали изнад просечне резултате у математици и природним наукама.

„Видећемо шта је све условило такве резултате. Добро је што су ученици четвртог разреда показали одлично знање“, нагласио је Обрадовић.

Он је напоменуо да је то добра основа и да ће се видети да ли је слабији резултат осмог разреда од претходних година због предметне наставе, другачије атмосфере, наставних планова.

Прошле године су, подсетио је министар, и ПИСА тестови показали напредак Србије, која је, у оквиру читалачке писмености, постигла 40 поена више, математичке осам, а физичке писмености седам поена више.

РТС